Denuncien que l'atenció primària de Lleida està «col·lapsada» i el personal «desbordat»

El sindicat CSIF assegura que la situació és límit «després de diversos mesos en primera línia en la lluita contra la pandèmia»

Cues al CAP Prat de la Riba de Lleida, on s'ha instal·lat una carpa per tractar casos Covid
El sindicat CSIF denuncia la complicada situació que viuen els professionals de l'atenció primària de Lleida. | ACN

L'atenció primària de Lleida està «col·lapsada» i el personal «desbordat». Ho assegura la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), sindicat més representatiu en les administracions públiques, que destaca la «gran» càrrega assistencial i l'esgotament físic i psicològic dels professionals sanitaris «després de diversos mesos en primera línia en la lluita contra aquesta pandèmia».

El sindicat constata també una transmissió comunitària «real» i que les plantilles estan «sota mínims» per baixes de coronavirus i vacances, que han de fer ara «sí o sí», i dedicats al 95% a la Covid-19. «En cap dia d'estat d'alarma havíem estat en aquests nivells», asseguren des del CSIF.

Al CAP Onze de Setembre, per exemple, en ple estat d'alarma s'atenien uns 25-30 pacients telefònicament només per seguiment de coronavirus i només aquest dijous s'han fet un centenar de seguiments, denuncia el sindicat.

«El personal sanitari està desbordat»

Des de CSIF alerten que «no hi ha reserves de personal» i que «les bosses estan esgotades». «El personal sanitari està desbordat i exhaust», lamenten, i pel que fa a l'atenció primària, encarregada de la contenció, estan dedicats pràcticament al 100% a la Covid-19. «El nombre de pacients que veiem és aclaparador», asseguren.

En aquest sentit, el sindicat també recalca que la primària és qui hauria de tenir la capacitat de decisió sobre els recursos i recriminen la «falta de lideratge» des del principi. És per això que CSIF reclama que es prenguin mesures «urgents» per a la contenció de la pandèmia.

Reforç de l'atenció primària

Per tot això, sol·liciten que es reforci l'atenció primària a tota la demarcació amb més personal sanitari i, si no és possible, que es paguin «com cal» les hores extres. També que se'ls capaciti per prendre decisions respecte als recursos, que es reforci el sistema de seguretat policial i que es facin complir les restriccions.

Així mateix, reclamen que es dugui a terme un procés de sensibilització de la població, ja que consideren que hi ha una «falta de percepció de risc», sobretot en la població més jove, i que es reforci la vigilància en les residències de gent gran, que s'hi augmenti el control epidemiològic i se'ls doti dels recursos necessaris.


Comentaris

envia el comentari