Els pares d'un alumne de l'Escola Marta Mata amb necessitats especials, Sara Leyenda i Francesco Buonvensiero

Denuncien «desatenció» en infants amb necessitats especials d'una escola del Vendrell

Famílies de l'Escola Marta Mata acusen el Departament d'Educació d'haver reduït les hores setmanals de l'única vetlladora del centre

Famílies de l'Escola Marta Mata del Vendrell han denunciat públicament que aquest curs disposen de menys hores del servei de vetlladora per a infants amb necessitats educatives especials. Si fa un any la cuidadora treballava 25 hores setmanals a repartir entre tot l'alumnat que ho requeria, ara en són 20. Una reducció que les famílies van conèixer divendres i que ha sorprès les famílies.

La mare d'un infant d'I3 ha explicat que «em van prometre que en aquesta escola, el meu fill amb autisme estaria atès tota la jornada, però les seves necessitats no estan cobertes». En aquest sentit, ha criticat que el nen està especialment «desatès» durant el menjador. Les famílies han començat una recollida de signatures per instar el Departament d'Educació a ampliar el servei de cuidadors.

Una vintena d'alumnes amb necessitats educatives especials a l'Escola Marta Mata

La Sara Leyenda i en Francesco Buonvensiero són pares d'un alumne d'Infantil 3 diagnosticat de Trastorn de l'Espectre Autista, amb un grau 2 de dependència reconegut. «El nostre fill no parla i necessita ajuda en gairebé tots els aspectes bàsics», han explicat, alhora que han apuntat que a l'Escola Marta Mata hi hauria prop de 20 infants amb necessitats educatives especials que també requereixen el suport d'una vetlladora.

Aquesta parella ha recordat que, a l'hora de matricular el seu fill l'estiu passat, l'EAP (Equip d'Assessorament Psicopedagògic) del Baix Penedès els va recomanar fer-ho a l'Escola Marta Mata perquè disposa d'aula SIEI (Suport Intensiu d'Escolarització Inclusiva). En Francesco ha assegurat que els van garantir «tots els mitjans» per vetllar per la integració del nano.

Ara no comprèn que els comuniquin que les hores de vetlladora al centre s'han reduït. «Ens sentim enganyats», ha lamentat. La Sara puntualitza que, de les 20 hores setmanals de vetlladora de què disposa l'escola, hi ha 30 minuts diaris assignats de forma fixa a una nena que requereix una atenció especial durant l'estona del menjador.

Queden, doncs, 17,5 hores setmanals per a tota la resta d'alumnat que necessita el suport de la cuidadora. «El meu fill sap agafar una forquilla, però això no vol dir que sàpiga menjar sol», ha assenyalat, i ha afegit que l'infant «s'aixeca, marxa i no vol tastar el menjar» de forma sistemàtica. Aquesta mare conclou que el seu fill està «desatès» per la manca de recursos.

En aquest sentit, ha afegit que «no hi ha vetlladora i els monitors del menjador ja no poden fer més del que fan». La mare ha explicat que l'empresa que presta el servei de menjador preveu contractar una monitora especialitzada com a «pedaç» per completar on no arriba la cuidadora, però «aquesta no és la solució», ha recalcat.

«Els monitors i la vetlladora fan molt més del que haurien de fer»

En Francesco ha lloat la feina dels docents, dels monitors de menjador i de la vetlladora, «que fan molt més del que haurien de fer». El pare ha assegurat que «arriben a fer favors personals per atendre els nens i nenes perquè tenen vocació de cura dels infants», mentre ha apuntat que senten «por» quan veuen que no hi ha els recursos suficients per desplegar tota l'atenció que necessita l'alumnat.

Davant aquesta situació, aquesta família urgeix el Departament d'Educació a ampliar les hores del suport de la vetlladora, i ha retret a la Generalitat «que es vanti de fomentar l'escola inclusiva, quan és un projecte que no és real». La Sara ha ressaltat que «l'escola inclusiva no és tenir els nens a l'aula perquè facin bony en un racó, sinó que els acompanyin dia a dia».

Una altra mare —amb un nen de 5 anys amb dependència severa i un altre infant de 7 anys amb Síndrome de DiGorge, una malaltia minoritària— comparteix les reflexions de la Sara i ha titllat de «broma» els mitjans de què disposa l'escola per atendre els seus fills i la resta d'alumnat en situació similar.

Recollida de signatures

Per pressionar a la Generalitat a l'hora d'ampliar els recursos, les famílies han obert aquesta setmana una recollida de signatures a través de la plataforma Change.org. En dos dies n'han reunit prop de 500. També han demanat el suport del govern del Vendrell. Si el ressò a les xarxes i als mitjans de comunicació no dona resultats, no descarten endurir la protesta amb manifestacions al carrer.

Per la seva part, fonts del Departament d'Educació consultades per l'ACN han apuntat que enguany hi havia assignades un total de 15 hores setmanals de vetlladora a l'Escola Marta Mata, però que aquestes s'han incrementat fins a 20 per les necessitats especials d'una alumna durant l'estona del menjador.

Pel que fa a la reducció respecte de les 25 hores de l'any passat, Educació sosté que la planificació s'ha avaluat amb l'EAP «tenint en compte el grau de maduresa de l'alumnat» d'un curs a l'altre. Les mateixes fonts han assegurat que l'alumnat amb necessitats educatives especials té coberta la seva atenció gràcies a l'aula SIEI. Amb tot, el Departament també obre la porta a revisar l'assignació de les hores de vetlladora amb la direcció del centre.