L'Hospital del Vendrell ha atès un total de cent casos de teleictus en el primer any de funcionament d'aquest servei al centre del Baix Penedès. El servei es va posar en funcionament el juliol del 2021 i, en un any de vida, ha donat resposta a un centenar de casos.
D'aquests, 69 van ser diagnosticats com a ictus isquèmics i deu més com a ictus hemorràgics. Els 21 restants van ser diagnosticats com un altre tipus de trastorn que no era ictus. Des de la Xarxa Santa Tecla han apuntat que dels 69 pacients diagnosticats amb ictus isquèmic, vint van ser tractats al mateix hospital.
Són casos en què s'ha evitat un trasllat urgent cap a algun dels dos centres de referència del codi ictus, a Barcelona i Tarragona. El temps de resposta de l’Hospital del Vendrell en el paràmetre 'porta-TAC' ha estat de mitjana de quinze minuts. És el temps des que el pacient arriba a Urgències fins que el centre li pràctica el TAC per confirmar o descartar l'ictus.
En el paràmetre porta-agulla —fins que se li injecta el tractament de fibrinòlisi—, el temps de mitjana ha estat de quaranta minuts. Segons la Xarxa, això fa que l'Hospital del Vendrell sigui un dels que dona «una resposta més ràpida entre els que estan acreditats per a la pràctica de l'atenció teleictus».
El teleictus i com funciona
La tècnica del teleictus s'ha implantat progressivament a diferents hospitals de Catalunya els últims anys. Al del Vendrell va arribar l'estiu del 2021, gràcies a l'impuls del servei de Neurologia de la Xarxa Santa Tecla. Les Urgències dels hospitals amb unitat teleictus estan connectades les 24 hores amb el servei de Neurologia de l’hospital de referència més proper.
Quan el SEM avisa que està a punt d'arribar un pacient amb símptomes d'estar patint un ictus, el dispositiu teleictus es posa en marxa. Els professionals es preparen per rebre el malalt i ja contacten amb l'equip de neurologia de guàrdia de l’Hospital Joan XXIII. En menys de quinze minuts de mitjana, es fan les analítiques, es monitoritza el pacient i se'l prepara per fer-li un TAC.
Gràcies al sistema de videoconferència, el neuròleg de referència analitza la situació clínica del pacient i els resultats del TAC en temps real. Després decideix si cal traslladar-lo fins a Tarragona o a Barcelona o si es queda a l’hospital vendrellenc per iniciar el tractament.