El Sindicat de Barri del Poblesec ha denunciat que els pròxims dies desnonaran dues famílies del Poble Sec en plena pandèmia i sense alternativa residencial. Berta, portaveu del sindicat, ha assenyalat que els dos casos s'executaran «vulnerant cinc decrets», tot i que assegura que la propietat és d'un gran tenidor i que no s'han ofert alternatives residencials «dignes».
Avui estem a Radas 63 explicant als mitjans que la SAREB i els especuladors volen fer fora del barri a les nostres veïnes i companyes en plena pandèmia.#ViolènciaSónElsDesnonaments#BarriEnPeuDeGuerrapic.twitter.com/SbSsbhTgkP
— Sindicat de Barri del Poble Sec (@sindicatdebarri) February 25, 2021
Claudia, amb cinc fills i un net, exposa que quan es va adonar que feia sis mesos que estava pagant a un impostor, va dir al propietari que volia pagar perquè tenia feina i podia, però aquest sempre s'hi ha negat i ara del 15 al 28 de març s'enfronta a un desnonament amb data oberta. «Ens miren malament als okupes, però no tots som iguals: som família», ha explicat.
Li ofereixen un hostal sense cuina durant una setmana
El cas de la Claudia popularment al barri se l'anomena 'Clàudia i els set'. Xilena de naixement, en arribar va trobar el pis de lloguer al carrer Radas i s'hi va instal·lar l'estiu del 2018 i fins al novembre d'aquell any va pagar puntualment les mensualitats. Es va adonar que havia estat pagant a un impostor, i va parlar amb la propietat per trobar una solució, ella tenia feina i podia pagar. La propietat, però, es va negar a acceptar els seus diners, també quan a la reunió hi va participar el Sindicat de Barri.
Explica que durant el 2019 li van dir que no es preocupés, però els problemes van arribar amb la pandèmia. Ha demanat un lloguer social i que li deixin pagar les despeses, ha presentat recursos i s'ha intentat acollir als decrets, sense èxit. Li ofereixen un hostal sense cuina per una setmana quan es produeixi el desnonament. «I després què faig? Jo demano un lloguer social per una temporada curta fins que passi la pandèmia i pugui tornar a la meva feina. Tots els meus fills estudien aquí», ha reflexionat.
La Yanilady, davant la sisena ordre de desnonament
També ha explicat el seu cas la Yanilady, una dona viuda que viu amb dos fills i dilluns vinent s'enfronta a la sisena ordre de desnonament. Segons ha detallat fa vuit anys que viu al pis, en principi amb un lloguer fins que la Sareb el va comprar amb ells a dins. «A partir d'aquí m'han intentat fer fora de casa amb ordres de desallotjament», ha lamentat.
En aquest sentit, defensa el seu arrelament al barri. Té un fill de 18 anys que ha crescut al Poble Sec i una nena de 4 anys que va a l'escola al barri. «No volem marxar del barri», exclama. «I de la manera com està la situació, on em poso?, on pago pis i aconsegueixo treball?», es pregunta.
«El barri estarà en peu de guerra»
La portaveu del Sindicat de Barri del Poblesec lamenta que aquests casos arribin «en un clima de crispació absolut als carrers, on ens diuen que la violència és la crema de contenidors, tenim clar que la violència és no arribar a final de mes, no tenir papers o que et quedis fora de casa». També es queixa que s'hagin aprovat diversos decrets per protegir les famílies vulnerables dels desnonaments i que, a parer seu, no s'acabin aplicant. Per això ha anunciat l'inici de la campanya 'Violència son els desnonaments' que comença amb l'objectiu d'aturar aquests desnonaments.
Pel que fa al cas de la Claudia, Berta assegura que la propietària del pis és una gran tenidora, però que la jutgessa hauria resolt l'assumpte argumentant que en ser una persona física i no jurídica no es pot aplicar el decret del govern espanyol. En aquest sentit ha exigit a l'Ajuntament de Barcelona «una alternativa residencial digna per la Clàudia, els fills i el net». «Si ens amenaceu amb aquesta violència estructural plantarem cara amb tota la força», ha advertit. «Si ens poseu contra les cordes el barri estarà en peu de guerra», ha conclòs.