Imatge d'un agent de la Policia Nacional, amb una arma a les mans, davant una furgoneta

Denuncien «marginació» en la vacunació de Policia Nacional i Guàrdia Civil a Catalunya

Els sindicats asseguren que només es vacunen aquells que tenen entre 60 i 65 anys, mentre que els Mossos i policies locals ja han rebut el vaccí

Sindicats de la Policia Nacional (SUP i JUPOL) i la Guàrdia Civil (JUCIL i AUGC) han denunciat aquest dijous «marginació» dels agents d'ambdós cossos de seguretat a Catalunya pel que fa al procés de vacunació, en comparació amb els agents dels Mossos d'Esquadra i les policies locals. Denuncien que s'ha paralitzat l'administració de vaccins sense explicar els motius i que «a partir d'ara a Catalunya només es vacunaran als policies nacionals d'entre 60 i 65 anys», mentre que la resta «hauran d'esperar que es vacuni a tota la població d'aquestes edats».

En aquest sentit, han reclamat que tots els cossos de seguretat tinguin «el mateix tracte sanitari». Des de JUPOL han assegurat que només s'han vacunat 200 agents de la Guàrdia Civil i 98 de la Policia Nacional, alhora que han anunciat «mesures judicials contra el Servei Català de la Salut» si no es reprèn el procés d'immunització dels agents dels dos cossos «de manera immediata».

La situació dels cossos de seguretat tampoc és millor en altres autonomies espanyoles, ja que segons l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), a banda de Catalunya, a l'Aragó, Extremadura i Galícia tampoc s'arriba al 10% d'agents vacunats.

Demanen que la vacunació es faci en dependències de l'Estat

El secretari regional de JUPOL a Catalunya, Marcos Veiras, s'ha mostrat descontent perquè «el Servei Català de Salut no ha complert amb les directrius marcades pel Ministeri de Sanitat en relació amb la vacunació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat». Des del sindicat CEP també s'ha censurat el que interpreten com un canvi en el pla de vacunació per part de la Generalitat per a administrar el sèrum als agents d'entre 60 i 65 anys. «A tots els altres companys, res», han criticat.

Aquest sindicat de la Policia Nacional ha denunciat que la Generalitat «juga amb la nostra salut» en una estratègia de «mort administrativa» de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. A més, ha proposat que el Ministeri de l'Interior utilitzi dependències de l'Estat per a procedir a la vacunació «fora de les ingerències polítiques».

La Generalitat lamenta «les consideracions polítiques d'aquests representants sindicals»

Davant aquestes acusacions per parts de diferents sindicats de CNP i Guàrdia Civil, fonts de la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya han assegurat que s'han reunit «en reiterades ocasions amb els representants de la Policia Nacional per a organitzar la logística de la vacunació a aquest col·lectiu».

En aquest sentit, les mateixes fonts del Govern han lamentat «les consideracions polítiques que realitzen els representants sindicals d'una policia que s'hauria de suposar neutral», alhora que han reiterat que des del Departament de Salut no s'han oblidat d'aquest cos de seguretat.