Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla d'un cartell que indica l'accés a l'UCI de Vall d'Hebron

Denuncien una altra mort d'un nadó per infecció a Vall d'Hebron

L'hospital ho desvincula del cas dels dos nounats morts per 'Klebsiella' els passats 19 i 24 d'abril

El cas dels dos nadons morts per infecció a Vall d'Hebron ha aixecat molta polèmica. Ara una mare denuncia la mort del seu nounat el passat mes de desembre al mateix hospital i en les mateixes circumstàncies, tot i que el centre ho desvincula de les dues morts posteriors de dos neonats, el 19 i el 24 d'abril,  infectats pel bacteri 'Klebsiella pneumoniae'.

La dona en qüestió ha recorregut a l'associació privada 'El defensor del Paciente', tal com avança 'Crónica Global', per explicar que el seu bebè va morir el 20 de desembre de 2018 en circumstàncies similars, tot i que l'hospital assegura que el nen va patir enterocolitis, una infecció del tracte intestinal. «Va néixer amb 25 setmanes i 520 grams de pes, molt fràgil, sense traces de 'Klebsiella'», apunten des de Vall d'Hebron, centre de referència en el tractament de nens prematurs. 

Vall d'Hebron nega negligència o falta d'higiene 

'El Defensor del Paciente' ha derivat el cas al seu equip legal i a la Fiscalia Superior de Catalunya perquè estudiï si es podria tractar d'una negligència mèdica, tot i que l'hospital nega que la infecció que patia el petit fos de caràcter bacterià. L'associació ha derivat també el cas dels dos bebès morts a l'abril al ministeri públic per analitzar si podria haver-hi delicte penal.

L'entitat al·lega que l'UCI neonatal de Vall d'Hebron «presentava el terra enganxós», segons el pare d'una de les criatures.Vall d'Hebron nega també, en aquest sentit, qualsevol problema d'higiene als cuidats intensius de Neonatologia. «La unitat es neteja el doble de vegades que la resta d'àrees, presenta filtres en aixetes i desaigües per evitar la contaminació ambiental i es realitzen tests als bebès que estan a les incubadores cada quinze dies», explica Magda Campins, directora del servei d'Epidemiologia i Medicina Preventiva.

De moment, s'investiguen les infeccions i morts dels dos bebès, tot i que s'apunta que les «colonitzacions» són «relativament freqüents», ja que els nounats tenen un «tub digestiu estèril». No és estrany doncs, que els petits s'infectin de 'Klebsiella' o altres microorganismes, segons expliquen.

Els vuit bebès afectats milloren

Els vuit bebès encara «colonitzats» pel bacteri milloren, fet que disminueixi el perill que contreguin la infecció. Dos dels prematurs estan en àrea de semicrítics, dos més en estat de prealtes i els altres quatre, segueixen a cuidats intensius.

Mentre el centre hospitalari es pronuncia sobre les mesures que ha pres per prevenir els episodis de contaminació creuada o ambiental bacteriana, la Conselleria catalana de Salut indicava aquest dimarts que s'ha obert una investigació per aclarir les circumstàncies de les dues recents morts. Alba Vergés, titular del departament, assegura que cap dels bebès aïllats està en perill, ja que, tot i estar «colonitzats» pel patogen, «no estan malalts»