Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Més de 2.000 alumnes de Tarragona rebran un dispositiu per seguir les classes la setmana vinent

Aquesta setmana s'ha començat a preparar la logística necessària

El tercer trimestre escolar començarà, si no és que es duu a terme de manera íntegra, a distància. Això implica reformular la manera de fer classes, d'oferir i de treballar el material, però també de preveure com no deixar cap alumne al marge d'aquest final de curs. Un perill considerable és que la bretxa digital no permeti a tots els infants i joves seguir la darrera avaluació del curs.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Per evitar-ho, el departament d'Educació ha posat en marxa el projecte Distribució de Dispositius i Connectivitat, que ha començat aquesta setmana. La primera fase ha d'arribar a 22.000 famílies que no tenen els dispositius o la connectivitat necessàries. Per fer-ho s'utilitza material adquirit pel departament, però també tauletes i portàtils de les mateixes escoles.

L'escletxa digital afecta més de 2.000 famílies de Tarragona

A partir del dia 20 d'abril, dilluns vinent, els dispositius han de començar a arribar a les famílies tenint en compte que la prioritat són els alumnes que canvien d'etapa. És per això que, de les 52.000 famílies en situació de risc d'escletxa digital, s'han prioritzat les 22.000 que tenen fills a sisè de primària, quart d'ESO o segon de cicles formatius o batxillerat.

A l'àrea metropolitana de Tarragona això es tradueix en 2.361 famílies segons explica el delegat territorial d'Educació, Jean-Marc Segarra. Explica que tot plegat s'ha posat en marxa avui mateix, dimarts 14 d'abril. Aquest matí hi ha hagut reunionstelemàtiques de les delegacions territorials de la Generalitat amb les juntes permanents de direccions de centres de tota Catalunya.

A continuació s'han enviat les instruccions pertinents a aquells centres que tenen dispositius com tauletes o portàtils amb les quals es compta per cobrir les mancances de les famílies. «Es farà en diverses fases, hem tingut en compte molts factors, i les enquestes que es van fer als centres ens han evidenciat quines són les prioritats», explica Segarra.

Dos infants, vistos des de dalt, fent servir una tauleta
Tauletes i portàtils han de permetre acabar el curs | Laia Solanellas

Dispositius del departament i dels mateixos centres

«Vam dir que a la primera onada no podem arribar a tot arreu; hem calculat que hi ha unes 52.000 famílies del país que no tenen connectivitat, i ja vam fer unes enquestes centre a centre a través de les quals tenim detectats, per ordre de preferència, els canvis d'etapa», aclareix. Per fer-ho es té en compte tant el material del departament com el dels centres.

Aquest coneixement concret, centre a centre, permet contemplar tres escenaris diferents: alumnes que no tenen cap dispositiu, alumnes que en tenen però no tenen connexió, i alumnes que necessiten connexió i dispositiu. «Hi ha moltes famílies a les quals falta el dispositiu i la connexió, però a la gran majoria els falta la connectivitat».

Implicació del món local i del privat

Per fer-hi front s'està organitzant la logística necessària per recollir el material que hi ha a les escoles i repartir-lo entre els alumnes. Un repte per al qual «demanem ajut, també, als municipis». Així doncs, Ajuntaments i Consells Comarcals també prendran part en aquest projecte, que ha de servir per evitar que l'escletxa digital deixi cap alumne al marge de l'avaluació.

Segons les dades facilitades pel departament d'Educació, a tota Catalunya es compta amb uns 100.000 dispositius als centres als quals se sumen 1.000 tauletes facilitades per la Fundació Telefònica i La Caixa, 20.000 línies de connectivitat, és a dir, de dades, del departament i 2.000 línies del ministeri per als alumnes de batxillerat i cicles formatius.

A més, però, també es preveu ampliar aquesta xifra «amb les aportacions d’ajuntaments, consells comarcals i entitats que ja han posat en marxa diverses iniciatives en el mateix sentit» segons detalla el departament d'Educació en un comunicat. «Aquesta setmana, els centres educatius comunicaran als alumnes que rebran el kit de connectivitat al domicili segons les necessitats informades».

Personal de Telefònica serà qui reculli els dispositius als centres educatius. «Els tècnics els reconfiguraran, s’embalaran de forma personalitzada i es transportaran a casa de cadascun dels alumnes», detallen des del departament. Tot plegat suposarà, de cara a les famílies, un préstec per al període que duri el confinament, i que s'haurà de retornar el primer dia en el qual es recuperin les classes presencials.