YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Desapareix un dels requisits per demanar l'ajuda de 430 euros dels aturats

A partir d'ara no serà necessari presentar un dels documents que es demanaven

Imartge d'arxiu d'una persona retirant diners d'un caixer
Imartge d'arxiu d'una persona retirant diners d'un caixer | GTRES

L'economia espanyola s'enfonsa sense remei i molts ciutadans pateixen les conseqüències. Els que estan en pitjor situació, els aturats que han esgotat la prestació de l'atur, tindran més fàcil accedir a l'ajuda de 430 euros. A partir d'ara, no serà necessari documentar la situació de desocupació i estar inscrit com a demandant d'ocupació.


El govern espanyol va aprovar el passat mes de novembre una ajuda de 430 euros per aquells que, en situació d'atur, haguessin esgotat la prestació durant el primer estat d'alarma. Els primers sol·licitants van començar a rebre el subsidi aquest mes de gener. La mesura pretén cobrir les necessitats immediates de persones sense cap mena d'ingressos i forma part de l'anomenat «escut social» posat en marxa arran de la crisi. L'escassa acollida inicial ha portat a l'executiu a obrir un nou termini d'un mes per sol·licitar l'ajuda, que va finalitzar aquesta setmana, el 25 de gener.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Al novembre s'havien acollit a l'ajuda 114.000 persones, menys de la meitat dels 250.000 potencials beneficiaris que havia calculat el govern espanyol. També hi ha expedients en plena tramitació que han patit diversos retards i han de seguir el seu curs. En aquest cas, no és necessari començar de nou el procediment. 

Fins ara, s'exigia com a requisit indispensable documentar la situació d'atur total i estar inscrit com a demandant d'ocupació. Sense això, no es podia accedir a l'ajuda. Ara aquest requisit desapareix, perquè segons el Real Decreto 2/2021 es mantenen les condicions d'accés a la renda activa d'inserció sense necessitat de recerca de feina.

No es demanarà la recerca activa de feina

El decret, aprovat aquest passat dimarts al Consell de Ministres, contempla la pròrroga fins al 31 de maig dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i la prestació per cessament d'activitats per als autònoms. Dins s'inclou l'eliminació de la recerca de feina com a requisit per cobrar l'ajuda especial de 430 euros per als aturats.

El decret contempla una disposició addicional segons la qual s'estén la suspensió del requisit d'acreditació de recerca activa de feina en l'accés al programa de renda activa i al subsidi extraordinari per desocupació. Amb aquesta mesura es vol ampliar la protecció als treballadors en l'actual període de crisi. 

A partir d'ara, per tal que els aturats que han esgotat la seva prestació rebin l'ajuda no serà necessari estar inscrit com a demandant d'ocupació, ni tampoc subscriure el compromís d'activitat on estava implícita la recerca activa de feina.

Requisits per cobrar el subsidi

En canvi, per cobrar l'ajuda seguirà sent obligatori haver esgotat la prestació de l'atur entre el 14 de març i el 30 de juny de 2020. Tampoc es pot cobrar l'ajuda sent beneficiari de la renda mínima, la renda d'inclusió o el salari social. Els treballadors per compte d'altri després de l'últim dret reconegut han d'haver cessat aquest treball i estar en situació legal de desocupació. Finalment, no es pot haver complert l'edat d'accés a la pensió de jubilació per accedir a l'ajuda.

El subsidi només es pot cobrar una vegada durant tres mesos. Es pot sol·licitar a través d'internet a la web del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) i omplir el formulari de sol·licitud de prestació. La millor opció és disposar de firma electrònica. Altrament, s'ha d'accedir a «presol·licitud/tràmits de prestacions». També és possible demanar-ho en persona, presentant el formulari ple i sol·licitant cita prèvia a la seu electrònica o per telèfon.

Altres ajudes

En el marc de les ajudes del govern per pal·liar els efectes de la crisi es troben el subsidi per cotització insuficient, per aquells que es queden a l'atur sense haver acumulat els 360 dies necessaris per demanar la prestació. Existeix també l'ajuda familiar, per aquells que tenen responsabilitats familiars, però no tenen rendes i acaben d'esgotar l'atur.

Per als majors de 45 anys existeix un subsidi que es pot demanar una vegada esgotat l'atur i davant la manca de rendes. Per als majors de 52 anys també hi ha una ajuda econòmica, que exigeix els mateixos requisits de cotització per la jubilació ordinària.


Comentaris

envia el comentari