Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Investigadors i aficionats descobreixen un nou planeta habitable

El nou element, semblant a la Terra, es troba a més de 200 anys llum de casa nostra i ha estat batejat com a K2-288Bb. S’han utilitzat dades d’un telescopi espacial de la NASA

El nou planeta habitable es troba a 226 anys llum
El nou planeta habitable es troba a 226 anys llum | Europapress

 

L’espai és molt gran i la majoria de científics i amants de l'astronomia comparteixen la teoria que, en un lloc tan gegantí, els humans no podem estar sols. Doncs bé, ara un grup d’investigadors i d’aficionats han descobert un nou planeta que fa dues vegades la mida de la Terra i que seria habitable, segons les conclusions del grup.

La troballa ha estat fruit de la cooperació entre investigadors del Centre de Vol Espacial Goddard de la NASA i aficionats, utilitzant dades del telescopi espacial Kepler de la NASA. El nou planeta, que ha estat anomenat KS-288Bb, es troba a 226 anys llum de distància de la Terra. 

Segons expliquen els deus descobridors, el nou planeta es troba en un sistema estel·lar conegut com a K2-288, que compta amb un parell d’estrelles. La nova ‘súper Terra’ orbita al voltant de la més petita d’elles, que fa un terç de la massa i mida del nostre Sol, i es trobaria a la zona amb distància suficient de l’estrella apte per tal que hi hagi aigua líquida a la superfície. 

La recerca de vida extraterrestre és pràcticament una obsessió per als astrònoms
La recerca de vida extraterrestre és pràcticament una obsessió per als astrònoms | Cedida

 

Una troballa «molt emocionant»

«Es tracta d’un procés molt emocionant degut a la manera amb què va ser trobat el nou planeta», explica Adina Feinstein, una de les responsables d’aquesta troballa i estudiant de la Universitat de Chicago. També destaca l’òrbita temperada i el fet que la descoberta de planetes d’aquesta mida és poc comuna com a aspectes emocionants d’aquesta fita.

La troballa ha estat gràcies al procés sorgit de la quarta campanya d’observació de la missió K2 del telescopi Kepler de la NASA. A més, a tot plegat s’hi ha afegit la iniciativa ‘Exoplaneta Explorers’, que planteja a la població la possibilitat de participar en la recerca de cossos celestes desconeguts fins ara. 

El maig de l’any 2017, els aficionats van començar una emocionant discussió sobre el que llavors es pensava que era un candidat de la mida de la Terra en el sistema, que va cridar l'atenció de Feinstein i els seus col·legues. «Els ulls dels científics ciutadans van fer que aquesta troballa fos extremadament valuosa», va dir Feinstein.