Un equip d’astrònoms d’Estats Units ha fet una gran troballa a l’espai, ni més ni menys que la descoberta d’un nou planeta de minúscules dimensions als límits del nostre sistema solar. El nou planeta, anomenat El Follet, està situat més enllà de Plutó, que va passar a tenir l’etiqueta de planeta nan fa anys, i fa tan sols 300 quilòmetres de diàmetre.
El Follet, que en termes científics rep el nom de 2015 TG387, es troba a una distància de 2.300 vegades més lluny del Sol que la Terra, tenint en compte que el nostre planeta es troba a 150 milions de quilòmetres de l’astre rei. Una distància gegantina que fa que el nou planeta tardi uns 40.000 anys a fer la volta completa al voltant del Sol.
La primera vegada que es va detectar El Follet va ser el 13 d’octubre de l’any 2015 a través d’un telescopi situat al damunt del volcà Mauna Kea de Hawaii, als Estats Units, però la Unió Astronòmica Internacional no ha fet públic el descobriment fins ara.
Possible planeta molt més gran que la Terra
La descoberta d’El Follet té conseqüències molt més importants de les que podríem pensar. I és que la seva curiosa òrbita recolzaria la idea que pesa des de fa temps en el món de l’astronomia que existeix un planeta gegantí més enllà de Plutó i encara més al límit del final del sistema solar.
Segons informa l’Institut Carnegie de Washington, es tractaria d’un planeta 10 vegades més gran que la Terra i el seu camp gravitatori modificaria el moviment de tots els objectes propers, com és el cas d’El Follet.
Fins ara, i després de la sortida de Plutó de la categoria de grans planetes, aquest nou i llunyà planeta, batejat amb els nom de Planeta X, seria el novè del sistema solar, després de la Terra, Mercuri, Venus, Marts, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. La seva magnitud gegantina estaria modificant les òrbites de fins a 6 cossos situats al cinturó de Kuiper, un conjunt d’objectes gelats més enllà del fins ara últim gran planeta del nostre sistema, Neptú.
El món astrofísic dona credibilitat a la nova descoberta
Una descoberta d’aquestes magnituds sempre dona molt de què parlar entre els astrofísics, però les primeres opinions donarien crèdit a la nova troballa. De fet, el reconegut astrònom Guillem Anglada, que no ha participat en aquesta investigació, afirma que «és molt difícil espifiar-la en deteccions d’aquest tipus, ja que són fàcils de verificar».
Anglada va ser qui va descobrir l’any 2016 el planeta Pròxima B, el mon habitable més semblant a la Terra fora del sistema solar. El reconegut astrònom i professor de La universitat Queen Mary de Londres, augura que en el futur es descobriran dotzenes d’objectes com El Follet dins del nostre sistema. La nova troballa serà publicada a la revista ‘The Astronomical Journal’.