Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'enfarinada d'aquest dimecres a les cotes altes del Pallars Sobirà

Descobertes dues espècies de micropapallones a l'alt Pirineu

Les dues noves espècies de micropapallones localitzades entre Llavorsí i Rialb dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu (Pallars Sobirà) mesuren menys de dos centímetres

Dues noves espècies de micropapallones, mai abans detectades a Catalunya, han estat descobertes  per un grup investigador de el Departament de Zoologia i Antropologia Física de la Universitat de Múrcia,  entre els municipis de Llavorsí i Sort, dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Els investigadors, han explicat que es tracta d'exemplars de la Metendothenia atropunctana i la Scopes gallica, dues espècies de papallones de mida inferior a dos centímetres, però han donat una gran alegria als investigadors.

Es tracta de dues noves espècies de papallona que no s'havien vist mai fins ara a Catalunya. Concretament, les papallones es van localitzar al planell del Roi, la pleta de la Creu, la serra de Llus i el serrat de Colinos. Per tant, els exemplars es trobaven a altituds d'entre 800 i 1.920 metres. La seva mida fa que entrin en el grup de les micropapallones. 

Els seus noms científics són Metendothenia atropunctana i Scoparia gallica. Les ha descobert al Parc Natural de l'Alt Pirineu un equip d'investigadors de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Múrcia.  La troballa s'ha publicat al número 110 del Butlletí de la Societat Catalana de Lepidopterologia.       

Un dels Parcs amb més riquesa i fauna de Catalunya

En total, s'han sumat a la llista patró del parc un total de 36 espècies de nova detecció. Això fa pujar a  811 el nombre d'espècies que se sap que habiten al Parc Natural de l'Alt Pirineu, un dels espais amb  major diversitat de papallones d'Europa. La riquesa del Parc Natural en lepidòpters la demostra també que l'estiu passat els naturalistes Jordi Faus i Martí Franch van detectar-hi fins a 61 espècies diürnes en un temps de 3-4 hores de prospecció. 

Entre aquestes, cal destacar dues espècies: la formiguera gran (Phengaris arion), una espècie fortament amenaçada a Europa, i la blanqueta de la pedrosa (Pieris ergane), molt escassa a Catalunya. Aquesta última i cinc espècies més no s'havien observat anteriorment en aquest parc.

Bioindicadors de l'escalfament global

Les papallones també  són bones indicadores de l'escalfament global, perquè a mesura que pugen les temperatures  algunes espècies es troben a latituds més altes. Són espècies típiques d'ambients oberts, com els prats de dall i les pastures de muntanya. Les pràctiques tradicionals de l'agricultura sense ús de pesticides i la ramaderia extensiva són un factor clau per a aquesta elevada diversitat present al Parc Natural, indicadora del bon estat de conservació d'aquests hàbitats a l'espai.