La factura de la contaminació ja frega els 3 bilions de dòlars

2,9 bilions de dòlars i 4,5 milions de morts prematures a l'any són les pèrdues econòmiques i demogràfiques globals a causa de la contaminació per l'ús de combustibles fòssils

La contaminació atmosfèrica per l'ús de combustibles fòssils genera pèrdues de 2,9 bilions de dòlars a escala global (2,6 bilions d'euros), i fins a 4,5 milions de morts prematures a l'any a tot el món. La contaminació és una taca negra en l'àmbit mundial i les últimes dades són alarmants.

Estem parlant d'un cost de 8.000 milions de dòlars cada dia de l'any per contaminació, que equival al 3,3% del PIB mundial, segons apunta l'informe 'Aire Tòxic: El preu dels combustibles fòssils' , que elabora Greenpeace i el Centre per a la Investigació sobre Energia i Aire Net (CREA).

Estudi insòlit fins al moment

Aquest estudi representa la primera vegada que s'analitza l'impacte econòmic directe concret de la contaminació per combustibles fòssils a tot el món, tenint en compte les morts prematures anuals per aquest problema, ja que les víctimes deixen de contribuir a l'economia i impliquen unes despeses mèdiques. «Els combustibles fòssils no són només el principal detonant del canvi climàtic, són també perjudicials per a la nostra salut i economia», va indicar ahir a la presentació de l'informe a Manila el representant de la divisió de Greenpeace al Sud-est Asiàtic, Khevin Yu.

La implantació de ciutats més ecològiques amb transport públic poc contaminant, carrils bici i zones verdes per passejar derivarà en beneficis per a la salut, no només en disminuir aquestes dificultats respiratòries, sinó també diabetis, obesitat o malalties cardiovasculars. La investigació mostra que el tancament de centrals elèctriques de carbó pot produir beneficis per a la salut, amb un descens de les despeses mèdiques associats, que excedeixen el valor de l'electricitat que generen.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja va xifrar en 7 milions les persones que moren per contaminació a l'any, però l'informe se centra en els decessos prematurs provocats directament pels combustibles fòssils, uns 12.000 al dia. Greenpeace també assegura que 40.000 nens menors de 5 anys moren cada any per aquest problema. 

Solucions molt senzilles; intensificar les renovables

«Mentre les companyies de carbó i petroli i la indústria de l'automòbil impulsen tecnologies obsoletes, la nostra salut i les nostres comunitats estan pagant el preu», adverteix l'informe, que ressalta que, tot i que la contaminació tòxica de l'aire és una «amenaça global», les solucions són «assequibles i disponibles». 


Comentaris

envia el comentari