Yaravirus: El nou virus que fa anar de corcoll als científics

Aquest nou virus té uns gens que fins ara no havien estat identificats i mai havien estat documentats

El Yaravirus (Yaravirus brasiliensis), es va trobar en les aigües fangoses d'un llac artificial anomenat Pampulha, a Belo Horizonte (Brasil). Els científics brasilers asseguren que sembla ser gairebé completament nou en la ciència: està compost, en un 90%, per gens desconeguts que mai abans s'havien documentat en la investigació viral.

L'equip de científics brasilers i francesos va batejar el nou descobriment en honor a Yara, una deessa aquàtica de la mitologia brasilera. L'anàlisi genètic, per al qual es van emprar protocols estàndard, no va poder trobar cap seqüència reconeixible de la càpsida (capa encarregada d'albergar el genoma) ni d'altres gens virals clàssics.

«Aquesta és una característica rellevant per ressaltar la importància dels estudis relacionats amb l'aïllament de noves mostres virals, ja que, seguint els protocols actuals per a la detecció viral, el Yaravirus ni tan sols hagués estat reconegut com un agent viral», assenyalen els científics en l'article.

Un virus totalment desconegut

Només sis dels seus gens semblen tenir una semblança, encara que llunyana, amb alguns dels documentats en les bases científiques, «És un nou llinatge de virus amb un origen i una filogènia desconcertant», segons expliquen els seus autors en publicacions científiques BioRXiv.

El nou virus va ser detectat en una ameba, encara que el seu ADN és molt diferent de tot el conegut. «La quantitat de proteïnes desconegudes que componen les partícules de Yaravirus reflecteix la variabilitat que hi ha al món viral i el potencial de nous genomes virals que encara no s'han descobert», van dir els autors de l'estudi.


Comentaris

envia el comentari