Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna

Descobreixen un nou efecte secundari de la vacuna Janssen

Un estudi detecta efectes secundaris nous en les vacunes de la farmacèutica Janssen que posen en dubte si es continuarà administrant

Els efectes secundaris de les vacunes contra la covid-19 estan en constant revisió. Aquesta vegada, l'EMA (Agència Europea de Medicaments) ha descobert nous símptomes nocius en les dosis de Janssen.

Des que es van començar a administrar vacunes contra la malaltia, moltes veus s'hi han alçat en contra. Algunes, per considerar que és una tàctica perquè les empreses farmacèutiques segueixin enriquint-se, i d'altres, perquè afirmen que serveixen per a controlar la ment.

La veritat és que moltes persones s'han posicionat en contra pels possibles efectes secundaris que puguin tenir a l'organisme. Fa uns mesos, la vacuna d'AstraZeneca va estar embolicada en una gran polèmica, ja que se la va arribar a considerar conseqüència directa de diverses morts.

Janssen, al punt de mira de nous estudis

Aquesta setmana, l'EMA ha dut a terme diversos assaigs clínics en els quals ha determinat que la vacuna Janssen podria tenir efectes secundaris més greus. Després dels estudis, s'han detectat algunes conseqüències en l'organisme que han estat atribuïdes a la vacuna belga.

Una altra agència destinada al control de medicaments, Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC), ha refutat aquest estudi. Ha determinat que l'administració d'aquesta medicina provoca efectes com marejos i xiulets a les orelles, entre d'altres.

La veritat és que les dues agències coincideixen en l'aparició de noves simptomatologies després de la injecció de la vacuna Janssen. Però quins efectes secundaris nous han descobert?

 

Els nous efectes secundaris de la vacuna Janssen

Els símptomes nous que han descobert dues agències n'inclouen alguns de lleus i d'altres més greus. L'EMA va ser la primera a notificar que algunes persones a les quals se'ls havia administrat aquesta vacuna en qüestió presentaven marejos i brunzits (tinnitus).

Aquesta conjectura es va confirmar gràcies als estudis i assajos clínics que va dur a terme el PRAC. En aquests, van examinar 1.183 casos de marejos que havien estat diagnosticats com a conseqüència de la medicació contra l'ansietat.

Del total analitzat, han pogut identificar 108 casos que es troben estretament vinculats a l'administració de la vacuna. A més, uns altres 6 casos es troben actualment en observació a conseqüència del tinnitus.

Tot i aquests efectes de caràcter lleu, segons les agències, l'administració de les dosis belgues és positiva i segura. Ratifiquen aquesta idea, ja que, gràcies a la vacuna, s'estan reduint els ingressos hospitalaris i les defuncions per la covid-19.

Trombocitopènia immunitària, un risc per a la continuïtat de la vacunació

En aquests mateixos estudis, l'EMA ha detectat un efecte secundari que pot derivar de la injecció de Janssen. Aquest suposa un gran risc per a la salut que pot derivar en un final tràgic per als que ho pateixin.

Ens trobem davant la trombocitopènia immunitària, una malaltia de caràcter greu que pot ocasionar complicacions en l'estat de salut de les persones.

Segons ha explicat l'EMA, aquesta malaltia provoca una caiguda del sistema immunològic. És a dir, el mateix organisme deteriora i destrueix les cèl·lules de la sang.

Les cèl·lules en qüestió són les plaquetes. Aquestes són les encarregades del correcte funcionament i coagulació de la sang. Aquesta afecció pot tenir com a conseqüència l'aparició de blaus i, en casos més extrems, el sagnat excessiu.

Davant aquest panorama, les dues agències han recomanat actualitzar els prospectes de la vacuna de Janssen per a incloure-hi trombocitopènia immune com a reacció adversa i greu. Així mateix, aconsellen incloure aquesta malaltia dins el pla de gestió de riscos com un efecte secundari clarament identificat.

Tot i així, les dues agències asseguren que aquests casos són aïllats i que l'administració de la vacuna de Janssen és segura. A més, han afirmat que gràcies a aquesta s'està combatent de manera eficaç la pandèmia de la covid-19.