Les autoritats sanitàries han descobert una nova soca d'Òmicron al Regne Unit, l'anomenada variant XE. Es tracta d'una combinació de dues subvariants ja existents, la variant original d'Ómicron, BA.1, i la BA.2, l'anomenada «Ómicron sigilosa».
En l'actualització epidemiològica del 29 de març passat, l'Organització Mundial de Salut (OMS) ha donat a conèixer la nova variant, que va ser descoberta el 19 de gener. A més, ha advertit que «les primeres estimacions indiquen un avantatge en la taxa de creixement d'un 10 % aproximadament, en comparació amb BA.2». Així doncs, aquesta variant creix més ràpidament que l'anterior, com també la variant BA.2 superava BA.1 quant a la velocitat de creixement.
L'OMS ha reconegut que l'estudi de noves variants segueix endavant. S'han detectat tres noves mutacions, la X , la XF i la XE, sent aquesta última la que genera més preocupació als experts. Tot i això, el descobriment de la variant XE no ha fet augmentar els contagis ni la pressió hospitalària.
Òmicron continua sent la darrera variant detectada
El Ministeri de Sanitat calcula que actualment la subvariant BA.2 és la dominant a diversos països, i entre ells, Espanya. Malgrat tot, aquesta nova subvariant continua sent Òmicron. Óscar González-Recio, genetista de l'INIA i expert en seqüenciació, explica que no pot ser res més mentre no se sàpiga si aquesta combinació de subvariants ha millorat les capacitats del virus.
A més, adverteix que encara és aviat per saber si el sorgiment d'aquesta nova variant és realment un motiu de preocupació. «Hi ha poques dades per saber com serà la seva evolució. A priori no podem saber perquè una pot ser més important que l'altra. Encara no sabem en què es tradueix exactament la combinació d'aquestes dues variants», apunta.
L'informe del Regne Unit anuncia el creixement de la variant XE i explica que «XE té una taxa de creixement del 9'8 % per sobre de la de BA.2. Com que aquesta estimació no s'ha mantingut constant a mesura que han anat afegint noves dades, encara no es pot interpretar una estimació de l'avantatge de creixement d'aquesta recombinant». Tot indica que es podria convertir en les pròximes setmanes en la subvariant predominant.
Així mateix, tampoc no s'ha pogut confirmar si els símptomes d'aquesta nova variant són diferents dels que es presentaven fins ara en les persones contagiades amb els ceps anteriors. L'Òmicron original provoca símptomes com febre, fatiga, mal de cap i de coll, tos o secreció nasal, entre d'altres.
A finals de gener, l'epidemiòloga Maria Van Kerkhove, responsable tècnica de l'OMS de la COVID-19, va explicar que «la pròxima variant de preocupació serà més apta o transmissible. Haurà de superar allò que està circulant actualment. La gran pregunta és si les futures variants seran més o menys greus».