Begudes

Retiren dels supermercats un licor d'arròs i altres begudes fetes a Catalunya

Les autoritats sanitàries catalanes han emès l'avís

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), ha emès una alerta a través del seu compte de Twitter, per tal d'advertir a les persones al·lèrgiques a les proteïnes de la llet.

Aquest organisme autònom del govern espanyol, s'encarrega de garantir el més alt grau de seguretat alimentària i de promoure la salut dels ciutadans mitjançant una nutrició saludable. 

Per aquest motiu s'ha vist en l'obligació d'emetre un comunicat, coordinat amb les autoritats catalanes, per advertir sobre un mal etiquetatge d'una sèrie de begudes.

Els productes són catalans

L'advertència, va dirigida a aquells ciutadans que són al·lèrgics a les proteïnes de la llet, per la comercialització irregular de begudes alcohòliques catalanes amb presència de proteïnes làcties no incloses en l'etiquetatge.

Les begudes afectades són les següents:

  1. Crema de maduixa amb tequila.
  2. Crema de Safrà Paumerà.
  3. Licor de crema d'arròs 'El Petonet'.
  4. Licor de crema d'arròs 'El Petonet Bidon'.
  5. Licor de crema d'arròs 'El Petonet Magik'.
  6. 'Minis El Petonet'.

Les autoritats catalanes han emès l'avís

La notificació d'alerta ha estat traslladada per les autoritats sanitàries de Catalunya.

A més, tota la informació s'ha enviat a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) a totes les autoritats competents de les comunitats autònomes.

I als Serveis de la Comissió Europea gràcies a la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF), amb la finalitat de què es verifiqui la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització. 

Mesures de protecció

Així mateix, com a mesura de prevenció, recomanen a aquelles persones al·lèrgiques que hagin pogut comprar els productes fraudulents, que no els consumeixin per preservar el seu benestar.

Etiquetatge fraudulent a Lleida

La Guàrdia Urbana de Lleida i la Guàrdia Civil van localitzar 17.200 litres de begudes ensucrades sense etiquetar en idioma oficial.

Els fets van tenir lloc durant un registre conjunt que van dur a terme el mes passat a un local de venda a l'engròs de material d'alimentació ubicat al polígon Mecanova de la capital del Segrià

Les begudes, amb un valor de mercat d'uns 12.500 euros, estaven preparades per ser distribuïdes i venudes en establiments comercials de la ciutat. 

Estaven etiquetades només en anglès, sense referència a cap idioma oficial de Catalunya. 

La policia, que va paralitzar tot el material, va ordenar la immediata destrucció o el seu correcte reetiquetatge en llengua oficial per tal de poder ser comercialitzades al país.

A més, durant la inspecció, els agents van aixecar altres actes relacionades amb la manca de llicència d'activitats, per no disposar de fulls de reclamació i no tenir cap extintor a l'establiment.