Nou descobriment amb relació a l'erradicació del coronavirus. En aquest cas, uns investigadors dels Països Baixos han aconseguit trobar un anticòs monoclonal humà que permet neutralitzar el nou SARS-CoV-2 en cultius cel·lulars. Segons La Vanguardia, la proteïna, anomenada 47D11, ja va demostrar la seva eficàcia per actuar contra el SARS-CoV perquè es dirigeix a un receptor comú en els dos virus.
Els autors de la troballa, Berend-Jan Bosch i Frank Grosveld, de la Universitat d'Utrech i del Erasmus Medical Center, han publicat l'estudi a la revista Nature Communications on destaquen el seu potencial per a la prevenció i tractament de la Covid-19.
La superfície del virus de la Covid-19 es troba coberta per proteïnes S que tenen un paper important en el procés d'entrada del virus a les cèl·lules hostes. En el cas del SARS-CoV-2 i el SARS-Cov, les proteïnes S són molt similars i les dues s'uneixen als receptors de l'enzim convertidor d'angiotensina humana. Gràcies a això, l'equip ha pogut trobar els anticossos contra el coronavirus.
El procés de la troballa
Segons, José Ordovás Montañes, director d'un laboratori al Childre'ns Hospital Boston, l'estudi es va basar en els anticossos monoclonals humans produïts a partir de ratolins transgènics que ja havien demostrat la seva eficàcia contra el SARS-CoV. La modificació genètica dels rosegadors va permetre que les proteïnes sintetitzades van resultar el més similar possible a la de les persones per evitar que en ser introduïdes dins d'un organisme el sistema immune ho rebutgi.
D'entre tots els anticossos, el 47D11 va demostrar que no només era capaç de dirigir-se al receptor exacte de la proteïna S i enganxar-se a ella, sinó que a més aconseguia neutralitzar el virus. Segons els investigadors de l'article, aquest anticòs presenta cert potencial com a futur tractament i com a prevenció de la Covid-19. Malgrat això, Ordovás assenyala que només són assajos in vitro i que la propera fase seria provar-ho en animals.