Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez

El govern espanyol podria acceptar limitar l'estat d'alarma per poder-lo allargar

L'Executiu espanyol estaria negociant amb el PP posar límits a l'estat d'alarma

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez
El govern espanyol podria acceptar limitar l'estat d'alarma per poder-lo allargar | CatalunyaDiari

La Moncloa ha acceptat la possibilitat d'haver de  limitar l'estat d'alarma per aconseguir prorrogar-lo  de nou, per quarta vegada, davant la plantada de diversos grups parlamentaris i el perill que el PP també voti negativament. Segons fonts governamentals, acabar l'estat d'alarma en plena fase de desescalada suposaria un «caos» econòmic i sanitari, i el govern farà tot el possible per evitar que això passi.

Per aquest motiu, l'Executiu estaria disposat a negociar amb el PP la possibilitat que l'estat d'alarma es renovi però amb més limitacions que les que ha tingut fins ara, i en aquest sentit s'obriria la porta a la negociació amb les comunitats autònomes per la presa de decisions.

La vicepresidenta primera del govern, Carmen Calvo, ha mantingut el matí d'aquest matí una conversa amb Alberto Núñez Feijóo, president de la Xunta de Galícia, durant el Consell de Ministres i amb Pedro Sánchez present. 

El president gallec, segons han informat fonts governamentals, entén la postura de l'Executiu i que hi hagi falta de temps per adaptar-se a la nova situació, motiu pel qual entendria allargar l'estat d'alarma, però no veu amb bons ulls que sigui indefinidament. Segons Feijóo, el govern necessita «un pla B», però deixa la porta oberta a què el seu partit accepti la pròrroga. 

Negociacions amb ERC i PNB

El líder de l'oposició no és l'únic partit amb qui el govern de Sánchez està mantenint contactes. Després del 'no' d'ERC als plans de Moncloa, els contactes s'han dirigit a aconseguir que el PNB no voti negativament, igual que ja han anunciat des de Bildu.

Andoni Ortúzar ha mantingut converses també amb Carmen Calvo i tot apunta que la votació d'aquest dimecres no correria perill, però sí una nova pròrroga per dintre de 15 dies. Els bascos, igual que els partits catalans, reclamen que es tornin les competències a les comunitats autònomes, si no de forma absoluta, com a mínim que els presidents regionals participin en la presa de decisions sobre la desescalada.

No perilla la votació d'aquest dimecres

Les negociacions obertes fins ara no servirien, a hores d'ara, per assegurar la pròrroga que es votarà aquest dimecres, ja que en principi no hauria de córrer perill, sinó per assegurar una nova votació d'aquí a dues setmanes per un cinquè allargament. 

Previsiblement, el govern aconseguirà demà el 'sí' del PSOE, UP, Más País, BNG, PRC i Teruel Existe, sumant 161 vots a favor. En contra estan confirmats els vots d'ERC, JxCat, Vox i la CUP; i Bildu va anunciar que s'abstindrien. 

Ara cal confirmar què faran el PP, que ha abandonat el 'sí' definitivament però que encara podria abstenir-se; Ciutadans, que s'ha obert a negociar, i el PNB, que ja ha mantingut contactes amb el govern. Fins i tot en el cas que el PP votés en sentit negatiu, si els taronges i els bascos s'abstinguessin, la pròrroga s'aprovaria. Ara per ara, però, tot apunta que els populars s'abstindran en la votació de demà.