ERC votarà 'no' a la nova pròrroga de l'estat d'alarma

Els republicans rebutgen la centralització de les competències

Pedro Sánchez mira Gabriel Rufián al Congrés dels Diputats.
ERC i la resta de partits que van donar suport a la investidura tenen la clau dels pressupostos. | Europa Press

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha decidit votar 'no' a la nova pròrroga de l'estat d'alarma, la quarta des del 14 de març, que es valorarà al Congrés dels Diputats el pròxim dimecres.

Els republicans creuen que l'estratègia del govern espanyol de mantenir les competències centralitzades no és l'adequada per gestionar el desconfinament, i han decidit canviar el sentit del seu vot, que fins ara havia estat l'abstenció. 

ERC exigeix la fi de la centralització de competències

El portaveu d'ERC al Congrés ja va avisar fa uns dies que canviarien el seu vot si el govern seguia «bunqueritzat» i seguia prenent decisions sense tenir en compte els governs del territori, impedint que la desescalada es pugui gestionar des de cada comunitat. 

El partit republicà, igual que ja han avisat PNB i Bildu al País Basc —tot i que Bildu ha decidit finalment abstenir-se— i JxCat comparteix també a Catalunya, creu que el desconfinament serà més efectiu si es fa des de més a prop, tenint en compte les necessitats de cada territori per gestionar-lo millor. 

ERC ha demanat a Pedro Sánchez que es posi fi a la «militarització i la restricció de drets, llibertats i competències» i demanen prorrogar «les mesures excepcionals, no l'estat d'alarma», una petició similar a la que ha fet Pablo Casado (PP). 

Si el PP vota no, s'acabaria l'estat d'alarma

D'aquesta manera, els tres partits catalans (ERC, JxCat i CUP) votaran 'no' a la pròrroga, mentre que Bildu ha dit que s'abstindrà i el PNB ha posat condicions per no votar en contra. Vox, per la seva banda, també ha assegurat que votarà 'no', mentre que Ciutadans encara ha de decidir el sentit del seu vot. 

Ara tot el poder de decisió està en el PP. Casado ja ha avisat que, amb les condicions actuals, el seu partit votaria que no, i per tant, no s'aprovaria una nova pròrroga i l'estat d'alarma venceria el dia 10 de maig. Dependrà del govern espanyol i de les condicions del nou estat d'alarma aconseguir que el PP voti a favor i evitar el «caos» que des de l'Executiu asseguren que arribaria si no tira endavant. 

Si el govern no aconsegueix convèncer Pablo Casado, i la pròrroga no surt aprovada aquest mateix dimecres, a partir del dia 11 s'eliminarien totes les restriccions a la mobilitat, el tancament de locals i totes les comunitats recuperarien les seves competències, ja que automàticament els estatuts d'autonomia i les lleis generals tornarien a ser vigents. 


Comentaris

envia el comentari