Davant la possibilitat que el Congrés dels Diputats no renovi l'estat d'alarma en què viu Espanya des del passat 14 de març, el govern de Pedro Sánchez ha començat a advertir sobre les conseqüències que això podria tenir pel país.
El PP de Pablo Casado ja ha anunciat que, segons la situació actual, a 4 de maig, votarà 'no' a aquesta pròrroga, motiu pel qual el govern podria quedar-se sense suports i Espanya sortiria de l'estat d'alarma a partir del dia 10 de maig.
El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ja ha anunciat que la decisió del Congrés de no donar suport un cop més a una pròrroga de l'estat d'alarma podria portar a un «caos sanitari i econòmic». El ministre ha insistit que «ningú» proposa una alternativa «perquè no n'hi ha».
PP, Vox, Bildu, PNB, ERC i JxCat podrien votar que 'no'
Ábalos s'ha mostrat així de contundent després que Pablo Casado ha anunciat a Pedro Sánchez, després d'una conversa d'una hora, que «no donarà suport a la pròrroga de l'estat d'alarma». El president havia explicat al líder l'oposició la seva intenció de portar a la cambra la nova pròrroga.
Cal recordar que Vox i Bildu ja van votar que no a l'anterior pròrroga, i ara mateix, PNB, ERC i JxCat també han amenaçat de votar de forma negativa. Ciutadans, per la seva banda, encara no ha decidit el seu vot. Si aquesta situació es manté, l'estat d'alarma està en mans del PP, que pot decantar la balança cap al sí o cap al no.
En la mateixa roda de premsa d'aquest matí, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha insistit en el fet que és «imprescindible» mantenir l'estat d'alarma durant tota la fase «complexa» de transició cap a l'anomenada 'nova normalitat'. Només així es podria reaccionar de manera ràpida a un possible rebrot, explicava.
Aquesta posició no és compartida pel líder dels populars. En una entrevista a Onda Cero, Casado afirmava que «no té sentit» que l'estat d'alarma es prolongui «més enllà de 60 dies», ja que, al seu entendre, la desescalada «ja no necessita» aquest instrument «excepcional» que limita drets i llibertats.
A més, Casado ha exigit al cap de l'Executiu que en el Consell de Ministres d'aquest dimarts desvinculi de l'estat d'alarma el pagament de la prestació dels ERTO i la liquiditat a pimes i autònoms perquè, a parer seu, és un «xantatge» i «immoral».
Què passaria si el Congrés no aprova la pròrroga de l'estat d'alarma?
Ara, però, queden els dubtes sobre què passaria al país en cas de sortir de l'estat d'alarma, ja que totes les mesures que s'han anat prenent des de l'Executiu s'han fet des d'aquesta situació excepcional.
Les comunitats recuperen les competències i el govern central perd poder
En primer lloc, si l'estat d'alarma no segueix a partir del dia 10, totes les comunitats autònomes recuperarien automàticament totes les seves competències, incloent-hi les sanitàries o les d'educació.
Davant d'això, es podria donar la situació que els nens i nenes d'algunes comunitats tornessin a les escoles i d'altres no. Els experts consideren que aquesta situació provocaria un «caos absolut», tal com recull 'El Español'.
Lliure circulació de persones
Tanmateix, si no es renova l'estat d'alarma, totes les normes aprovades sota el seu paraigua perdrien vigència. Per tant, s'acabarien de cop totes les restriccions a la mobilitat.
A partir de l'11 de maig, si no es renova l'estat d'alarma, la població podria sortir al carrer a qualsevol hora del dia i per qualsevol motiu, podria desplaçar-se en transport públic —l'obligatorietat de les mascaretes també quedaria anul·lada— o en vehicle privat, i fins i tot anar a la platja o viatjar a altres províncies sense cap classe de limitació.
Reobertura de comerços i locals
El tancament de tots els comerços no essencials, així com tota l'activitat d'oci i cultural del país, també va arribar mitjançant l'estat d'alarma. Si no es torna a allargar, és previsible que la majoria de comerços, centres comercials, restaurants i bars poguessin tornar a obrir les seves portes, i de nou, la situació podria variar a cada comunitat.