La gestió de la crisi del coronavirus per part del govern espanyol ha estat qüestionada des de l'inici. Els partits polítics de l'oposició i els ciutadans del carrer han mostrat la seva disconformitat per una gestió que, a parer seu, ha servit per augmentar les xifres de morts al nostre país. A partir d'aquest moment, quan la pandèmia ja comença a estar controlada, molts retrets aniran acompanyats de denúncies al govern central i peticions d'investigació per la gestió de la crisi.
En aquest sentit, el president del govern, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja han estat denunciats davant la Fiscalia Anticorrupció per malversar presumptament més de 50 milions d'euros durant la crisi de la Covid-19. La denúncia també inclou al director de l'Institut Nacional de Gestió Sanitària (Ingesa), Alfonso Jiménez. Tots tres estan acusats de cometre «presumptes delictes de prevaricació, malversació, frau i delictes de corrupció en les transaccions comercials internacionals» de compra de material sanitari, segons recull la denúncia a la qual ha tingut accés 'Libertad Digital'.
La denúncia de 24 pàgines recull que el decret de govern aprovat el 12 de març passat «obria la porta a malgastar, sense cap criteri lògic, els diners públics, ja que es concedia un crèdit extraordinari de 1.000 milions d'euros, al Ministeri de Sanitat», afirma la denúncia.
Suposat incompliment de la Llei de Transparència
Segons l'escrit, el director d'Ingesa, Alfonso Jiménez, va signar a partir d'aquell moment fins a un total de 41 contractes per Procediment d'Emergència, una situació que suposa per als demandants «l'incompliment de la Llei de Transparència per part del Ministeri de Sanitat». «Fent ús d'una total opacitat va incomplir la Llei de Contractes de Sector Públic, per no publicar la identitat dels proveïdors i amagar la informació al Portal de Transparència als ciutadans», assenyala la denúncia.
A més, el document recull la manca d'informació del govern, que no va comunicar el nom dels proveïdors adjudicataris d'aquests contractes fins que «la pressió mediàtica va doblegar la resistència del govern que va disposar, al seu pesar, la publicació en la Plataforma de Contractació de l'estat», indica el document.
En tot cas, la denúncia sosté que «s'ha ocultat el nom dels intermediaris espanyols que han contractat la Xina per a l'Ingesa».
Compra de bates, guants i desinfectants
Les actuacions presumptament delictives dutes a terme pel ministre Salvador Illa i el director d'Ingesta van generar, segons la denúncia, «un sobrecost escandalós dels contractes que van adjudicar a empreses radicades a la Xina». La denúncia inclou a Pedro Sánchez perquè cap de les milionàries adjudicacions «va ser destituïda per qui tenia la potestat de fer-ho, que no és altre que el president del govern del regne d'Espanya, Pedro Sánchez», explica el document.
Segons recull la denúncia, les empreses espanyoles venen a Ingesa les bates sanitàries en preus que oscil·len entre els 0,27 i 1,86 euros, mentre que les xineses ronden els 15,58 i 22,07 euros. El mateix succeiria amb la solució desinfectant, el preu a la Xina incrementaria el seu preu en un 354%, i els guants adquirits a la Xina poden arribar a ser fins a un 277% més car que els de l'empresa nacionals.
La denúncia insisteix que aquestes xifres «ens obliga a preguntar-nos qui són els intermediaris espanyols en l'operació i on van tots els diners malgastats, amb increments entre preus espanyols i preus xinesos que poden arribar fins al 8.174%». A més, assenyala que la malversació xifrada en 50 milions d'euros només inclou els contractes realitzats per a la compra d'aquests tres productes: bates, guants i desinfectants.
No obstant això, assenyalen que també «hi ha irregularitats en els contractes de subministrament d'equips de protecció d'un sol ús, dels hisops i el dels 640.000 test defectuosos que va adquirir el govern en un contracte que va superar els 500 milions d'euros» recull la denúncia. «Ens preguntem llavors quina és la malversació en la resta dels contractes? Quin és el total que s'aconsegueix?», es pregunten els demandants.