Davant la necessitat de testar a el màxim de gent possible en la nova fase de la lluita contra el coronavirus, els científics estan buscant tot tipus de maneres de diagnosticar la malaltia i una de les més curioses arriba des de Biometric Vox, una empresa tecnològica espanyola que juntament amb el departament de Salut Basc han desenvolupat un sistema per detectar el covid-19 a través de la veu.
La hipòtesi sobre la qual treballa aquesta tecnològica és que la veu és un senyal d'identitat com ho són les empremtes dactilars o el material genètic, i que la seva modificació al tossir o al respirar amb dificultat pot ser suficient com per detectar la presència del virus amb una simple trucada sense trencar la quarantena i sense posar en risc als altres.
Aquest ambiciós estudi compta també amb la col·laboració de l'Institut de Recerca Biocruces Bizkaia i la Fundació Basca d'Innovació i Investigació Sanitària del departament de Salut Basc. Per a això s'està realitzant una espècie de biblioteca de sons als hospitals per diferenciar la veu sana de la dels malalts.
Busquen un algoritme perquè la gent no s'hagi de desplaçar
Els investigadors busquen implementar un algoritme que identifiqui marcadors biomètrics en les veus i estableixi una correlació entre aquests marcadors i el covid-19. Així, el sistema d'intel·ligència artificial per reconeixement de veu serviria per dir-li al metge si una persona està malalta, sana o és un cas dubtós. Més que una prova per substituir els test PCR de detecció, seria un test per calcular estadísticament la incidència del Covid-19 a la població i corregir així el dèficit de proves actual que impedeix mesurar la situació real de virus. Els resultats serien públics i a l'abast de totes les administracions.
Davant l'escepticisme que pugui suscitar aquest tipus de proves, els responsables de l'estudi són optimistes ja que en la investigació col·labora el cardiòleg murcià Diumenge A. Pascual que ja va participar en un estudi anterior en què es demostrava que la veu de persones que havien patit un infart experimentaven variacions en alguns dels seus marcadors.
Ara s'ha reprès aquella línia d'investigació adaptada a l'Covid-19, una malaltia que hauria de mostrar encara millors resultats, ja que la dispnea o dificultat per respirar és un dels símptomes que altera la veu d'una forma més evident. Un dels dubtes és si podria distingir altres símptomes que presenta la SARS-CoV-2.
Són optimistes
Segons un dels responsables de la investigació, el sistema vocal es divideix en aparell respiratori, de fonació i ressonador, i gràcies a la possibilitat d'usar algoritmes basats en la intel·ligència artificial es pot posar en relació els efectes del virus en l'aparell respiratori i fonador amb patrons d'alteració de la veu.
Per ara ja hi ha evidències sobre el fet que la veu permet detectar i distingir fins a dues dotzenes de malalties respiratòries, i en el cas del coronavirus el sistema podria ser molt útil per a detectar sobretot casos inicials d'asimptomàtics que és a més on les proves PCR perden utilitat i aplicabilitat.
Si les investigacions continuen evolucionant com fins ara en tres o quatre mesos podrien estar llestes les primeres proves i els primers resultats. Depèn del 'volum de la mostra i de com s'ajusten les mostres vocals el marge d'error serà més o menys elevat, i encara que la fiabilitat dels tests de veu només se sabrà a posteriori, la confiança per ara és màxima.