Quan un menys s’ho espera, es pot descobrir un autèntic tresor. Això és el que ha passat al Reial Monestir de Poblet, ja que arran de les obres de remodelació d’una de les sales d’exposició del museu, ha sortit a la llum un quadre de Sant Antoni amb el Nen que data del segle XVII i que s’atribueix al pintor Sebastián Martínez Domedel. Segons Damià Amorós, responsable de l’equipament, es tracta d’un fet inèdit i molt important, ja que «és una de les poques obres que existeixen d’aquest autor andalús del segle d’or a Catalunya».
L’obra és una gran tela de 176 x 122 centímetres. Està emmarcada de forma molt austera amb un marc de fusta de pi i, segons els experts, «la peça mostra una composició que economitza al màxim els recursos pictòrics exposats». En aquest sentit, al marge dret s'erigeix el sant franciscà i la figura de Jesús apropa les seves mans cap a Sant Antoni, qui tot i estar sorprès per la visió, descriu un acte de complicitat per correspondre a l'obrir els seus braços a la recerca del Diví Infant.
Estat de conservació deficient
Segons Amorós, l’estat de conservació de l’obra «és deficient, ja que presenta nombroses patologies com despreniments i llacunes de la capa pictòrica, o vernissos que han desvirtuat i enfosquit les tonalitats originals». De fet, l'aspecte actual de la peça es deu a una possible exposició al fum i a les altes temperatures de la combustió d'unes espelmes, ja que amb tota probabilitat va estar exposada en un oratori destinat a la devoció dels fidels, tal com era costum amb la pintura de temàtica religiosa. Davant d’aquest escenari, «en els propers mesos és molt possible que es realitzi una intervenció de conservació i restauració per poder millorar l’estat del quadre», conclou el responsable del museu.
A partir de 1940 arriba a Poblet
Sobre l'emplaçament original de la peça i la seva arribada al Monestir de Poblet, no es tenen gaires dades sobre el tema, ja que no s’ha localitzat cap notícia ni document que reculli la procedència de l’obra. A més, com que la pintura està reentelada a un nou llenç, no es pot saber si a la part posterior de la tela apareixen marques o símbols identificatius. Amb tot, i segons els experts, es pot deduir que l'obra va arribar a Poblet després de 1940, quan es restitueix la vida monàstica, i molt probablement la Junta de Confiscació i Protecció del Patrimoni Històric la deixa en dipòsit com tantes altres peces.
Ara, la localització de l’obra es deu a les obres d’ampliació que entre 2017 i 2019 s’han efectuat al museu del Reial Monestir de Poblet i que es van inaugurar el passat mes de juny. Entre les accions, destaca la creació d'un nou centre de visitants i la nova presentació de les sales del Palau Reial i de les sales Abat Copons i Abat Mengucho. En aquest sentit, s’ha volgut dotar dels espais d'un nou discurs expositiu que versa sobre la vida monàstica i la seva transcendència religiosa i gràcies a aquests treballs, la col·lecció permanent es veu notablement ampliada amb la incorporació d'un important nombre d'obres que fins ara no havien estat presentades públicament.