URGENT

🚨 Dos morts i diversos ferits en un atropellament massiu a Alemanya

El desconfinament a les presons: visites a la fase 1, vis a vis a la fase 2

Dels 60 interns que han donat positiu 59 estan donats d'alta i el cas actiu és de Brians 2

Imatge dels presos independentistes compartida per Òmnium Cultural
Imatge dels presos independentistes compartida per Òmnium Cultural | Twitter

Els centres penitenciaris de la Generalitat inicien un desconfinament al ritme de la desescalada de les regions sanitàries. A partir de dilluns que ve, totes les presons ubicades en regions sanitàries en fase 1 recuperaran les visites de familiars i amics per comunicar a través dels locutoris de vidre, suspeses des del 16 de març. Només podran accedir dues visites a cada locutori, en lloc de les quatre permeses habitualment. Tots els visitants passaran un control de temperatura obligatori i hauran de portar mascareta. A la fase 2 les persones privades de llibertat podran reprendre els vis a vis, suspesos des del 13 de març. Dels 60 interns que han donat positiu 59 estan donats d'alta i el cas actiu és de Brians 2.

Mas d’Enric (El Catllar) és l'únic dels 9 centres penitenciaris de Catalunya ubicat en una regió sanitària en fase 1 (Camp de Tarragona). Quan les regions sanitàries de Lleida, Girona i Catalunya Central s'afegeixin a la fase 1 Ponent (Lleida), Puig de les Basses (Figueres) i Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada) també restablirien les comunicacions per locutori, de manera que això inclouria tots els presos de l'1-O.

Dues visites per locutori

Com a mesura de prevenció, només podran accedir dues visites a cada locutori, en lloc de les quatre permeses habitualment. Per evitar cues i facilitar la neteja de les cabines després de cada comunicació, els centres espaiaran les visites de dilluns a diumenge, en comptes d’acumular-les totes durant el cap de setmana. El desconfinament gradual també implicarà mesures extraordinàries als accessos dels centres penitenciaris. Tots els visitants passaran un control de temperatura obligatori, ja sigui amb pistoles o càmeres tèrmiques. Per accedir a les presons serà obligatori l'ús de mascaretes quirúrgiques que proporcionaran els mateixos centres penitenciaris.

La incorporació d'aquests instruments serà progressiva i s'haurà completat per a l'inici de la fase 2, que implica el restabliment dels vis a vis i el contacte directe entre presos, amics i familiars, sense la separació del vidre del locutori. L'adquisició de les càmeres i les pistoles tèrmiques suposarà una inversió a l'entorn de 175.000 euros.

Vis a vis, a la fase 2

Quan les regions sanitàries de cada centre penitenciari progressin a la fase 2, les persones privades de llibertat podran reprendre els vis a vis, suspesos des del 13 de març. Els vis a vis són les comunicacions que impliquen contacte directe entre les persones internes i les que les van a veure. Es tracta de les visites íntimes, amb les parelles sentimentals; les familiars, amb fins a quatre persones; i les de convivència, amb la parella i els fills i filles de fins a 10 anys.

En conjunt, els centres penitenciaris de Catalunya reben una mitjana mensual de 32.000 persones que visiten els seus familiars, a través de les comunicacions vis a vis i per locutori. Aquestes visites es consideren un element clau per mantenir els vincles i facilitar el procés de rehabilitació i reinserció social. El pla de desconfinament de les presons preveu, en la tercera fase, la recuperació de les sortides programades i els permisos ordinaris, que són a l’entorn de 1.318 al mes en el conjunt dels centres.


Comentaris

envia el comentari