La manca d'informació sobre el nou coronavirus ens ha portat al desconeixement d'una malaltia que ha atacat amb gran virulència a tot el món. A mesura que els científics avancen en les seves investigacions hem descobert que la Covid-19 no només afecta els pulmons, sinó que és un virus que pot causar danys cardiovasculars i fins i tot cerebrals.
Els símptomes del coronavirus
Molt ha canviat també l'evolució dels símptomes des de l'inici de la malaltia. Els més recurrents han estat associats als símptomes de la grip comuna: febre, tos seca i dificultats per respirar. A mesura que el virus anava mutant, les afeccions dels pacients infectats començaven a estar lligades a problemes gastrointestinals com la diarrea.
No obstant això, des de l'inici hi ha hagut un símptoma molt peculiar que ha cridat l'atenció dels experts: la pèrdua de l'olfacte. Malgrat la seva particularitat es tracta d'un símptoma que ha passat desapercebut, sent considerat poc comú i sent relegat a la fi de la cua de símptomes importants per al diagnòstic.
La pèrdua d'olfacte i gust
No obstant això, la pèrdua d'olfacte podria ser molt més comú del que pensem i podria ser un símptoma clau per detectar nous casos de coronavirus. Un estudi publicat el passat 11 de maig a la revista 'Nature' assenyalava que la pèrdua d'olfacte i gust poden ser dos dels símptomes més efectius per poder identificar una infecció, fins i tot quan els casos són lleus.
«La manca d'aquests dos sentits és un símptoma tan estrany que no passa amb altres malalties, de manera que és més difícil equivocar-se amb ell», explicava en una entrevista al 'The New York Times',Tim Spector, director de l'estudi i epidemiòleg del King's College de Londres.
No obstant això no només seria un símptoma fonamental per detectar nous casos, sinó també per conèixer si un pacient ja ha patit la malaltia.
Conclusions de l'estudi de seroprevalença
Es tracta d'una de les conclusions de l'estudi de seroprevalença que ha posat en marxa el Govern espanyol, ja que la pèrdua de l'olfacte és el símptoma que més es relaciona amb la presència d'anticossos.
Sense anar més lluny, al voltant del 43% de totes les persones que han superat el virus al nostre país van presentar aquest símptoma, segons va explicar dimecres passat en roda de premsa la directora del Centre Nacional d'Epidemiologia i directora de l'estudi, Marina Pollán. Això suposa una xifra molt elevada enfront del 26% d'asimptomàtics i el 23% restant que van experimentar entre 3 o més símptomes.
D'aquesta manera, l'estudi ha servit per ampliar la definició del coronavirus i incloure aquest símptoma dins el quadre clínic que presenta un pacient infectat i que «no s'havia identificat des de l'inici de la pandèmia com el símptoma específic», assenyalava Pollán en una entrevista amb RTVE.
Amb aquesta modificació, serà cas sospitós «qualsevol persona amb símptomes atípics com l'odinofàgia —mal de coll quan engolim—, anòsmia i agèusia —pèrdua de l'olfacte i del gust—, dolors musculars, diarrees, dolor toràcic o cefalees, entre d'altres».