Imagen de una chica joven en la cama cubierta con una sábana

Com sé si tinc coronavirus? 5 símptomes que indiquen que ho pots tenir

Els més comuns són febre, tos i dificultat per respirar, però n'hi ha d'altres. Coneix-los!

Amb més de  180.000 infectats  en 140 països de tot el món, i més de  9.000 positius  a Espanya, el coronavirus és ja una de les pitjors crisis  sanitàries dels últims anys i les seves conseqüències són  imprevisibles. Davant el ràpid avanç del contagi moltes persones es pregunten: com saber si tinc coronavirus i quins són els símptomes que indiquen si ho pots tenir.

Els coronavirus són una família de virus que poden produir diversos tipus de malalties, des d'un refredat a malalties respiratòries greus. El Covid-19 és un nou tipus de coronavirus d'origen desconegut que es contagia ràpidament a través de les vies respiratòries i produeix malalties respiratòries greus que en alguns casos poden comportar la mort.

Com saber si tinc coronavirus?

Tot i que encara se'n sap poc sobre aquest nou virus, s'ha observat en els casos positius que el període d'incubació va dels 5 als 14 dies, i que presenta una sèrie de símptomes:

1. Febre alta

Els símptomes acostumen a començar amb un augment sobtat de la temperatura  que causa malestar general, esgarrifances, cansament i dolor muscular. De fet, el coronavirus pot confondre's fàcilment amb un refredat fort o una grip, perquè els símptomes són semblants. Si arribes als 38 °C has de començar a preocupar-te, però és irrellevant si no hi ha altres símptomes.

2. Tos

La tos és un dels indicadors més fiables per a sospitar. El virus es transmet per les  vies respiratòries, a través de les gotetes de la tos i els esternuts, i té la tos com un dels seus símptomes principals. Però, quina tos és compatible amb el Coronavirus? Només la tos seca  n'és símptoma, i la reconeixeràs perquè no va acompanyada de moc, és irritativa i produeix mal de coll.

3. Mal de gola

Si tens febre molt alta  i un mal de coll agut no pensis el pitjor, ja que pot tractar-se d'una simple infecció. No obstant això, la tos seca o improductiva que indica que pots tenir coronavirus ve acompanyada d'un dolor lleu de gola, semblant al que es manifesta quan estàs constipat.  De totes maneres, la tos seca i el mal de coll poden tenir un altre origen i si no van acompanyats de febre alta, no t'has de preocupar.

4. Dificultats per respirar

Si tens problemes per respirar, podria ser el símptoma definitiu. Aquest virus es caracteritza per l'afecció de les vies respiratòries superiors, així que si tens febre i tos, i a més et costa respirar i sents ofec o una pressió al pit, has d'acudir al metge perquè pots estar infectat pel Covid-19.

5. Secreció i degoteig nasal

Hi ha altres símptomes que poden passar desapercebuts però que també indiquen una possible afectació per coronavirus: són secreció i el degoteig nasal. Les secrecions respiratòries dels pacients infectats són el veritable focus de contagi, i quan arriben a la boca o al nas les possibilitats de transmissió són molt elevades. 

Què he de fer si crec que puc tenir coronavirus?

Si sumes tots els símptomes anteriors podries estar infectat pel coronavirus, però no t'alarmis! Si sospites que pots estar contagiat les autoritats informen que has de quedar-te a casa i telefonar al  061 per a notificar la teva situació als sanitaris, que valoraran el teu estat de salut i et donaran les directrius que has de seguir.

Et faran unes preguntes per a valorar el risc, com si has estat en zones de risc com la Xina o Itàlia, o en contacte amb persones infectades. Si es confirma la sospita, un sanitari acudirà al teu domicili per a fer-te un test i saber, en qüestió d'hores, si estàs infectat.