Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La Atlántida: dónde estaba y cómo era la isla de la que hablaba Platón

Com era i on estava situada l'Atlàntida?

Amb el documental 'Atlantis Rising', James Cameron va mirar d'esbrinar el seu emplaçament

La llegenda que envolta l'Atlàntida és un dels mites més misteriosos de la història  i més envoltat de curiositats. Es tracta d'un relat del qual es té constància per primera vegada a través dels escrits —i no de narracions orals— que ens va deixar Plató i que ens relaten la història d'una illa que el mar s'hauria empassat. 

Dins de la cultura popular, les referències a l'Atlàntida són molt nombroses, tant a nivell del cinema com de la literatura i de la televisió, tal com ha explicat 'Horóscopo Mágico'. Un dels títols més destacats que en parla és la cinta animada de Walt Disney 'Atlantis', que mira d'acostar la realitat de la llegenda als menuts de la casa. Igualment, també destaca el documental 'Atlantis Rising' produït per James Cameron, que es va poder veure a través del National Geographic Channel i que mirava de desxifrar el misteri de la ubicació de l'Atlàntida.

D'on ve el mite?

En poques paraules, es pot dir que l'Atlàntida és una illa que forma part de la mitologia i que, aproximadament el 9600 abans de Crist, un cataclisme l'hauria engolit. De fet s'afirma que, quan es va fundar la ciutat d'Atenes, l'Atlàntida ja era una civilització molt important, cosa que fa que reflexionem sobre la gran antiguitat que devia tenir.

Plató, un dels filòsofs més rellevants de l'antiga Grècia, explica que el regne de l'Atlàntida va patir un diluvi terrible 400 anys abans de la nostra era, perquè la gent que hi residia vivia submergida en el materialisme i la corrupció. Després del diluvi, l'illa mitològica va desaparèixer de la superfície de la Terra per sempre més.

Hi ha diverses teories per mirar d'explicar quina catàstrofe va destruir la civilització de l'Atlàntida, que varien des de les plagues d'Egipte fins a una possible erupció d'un volcà, tot i que no hi ha unanimitat al voltant d'aquestes hipòtesis.

Tal com hem explicat al principi, l'illa hauria desaparegut a l'interior de l'abisme oceànic de manera misteriosa, i allò que fa que pensem que alguna vegada hauria existit són els coneguts textos de Plató que en parlen. En concret, el filòsof l'esmenta en un parell dels Diàlegs que va escriure.

Tot i que algunes persones creuen que l'Atlàntida va existir i defensen que el relat de Plató era sobre una civilització de debò —encara que assumirien una certa deformació dels fets per part de la interpretació de Plató—, d'altra gent creu que el relat de Plató només és ficció i simplement és una al·legoria per tal de fer una crítica als grecs i les seves equivocacions. Un senyal d'alerta per mirar de canviar abans que fos massa tard i la societat quedés enfonsada per sempre.

La Atlántida: dónde estaba y cómo era la isla de la que hablaba Platón
Hi ha persones que creuen que la història de Plató només seria una al·legoria | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

Com era la misteriosa illa?

Fill d'una humana anomenada Clito i de Posidó, el déu del mar, Atles és el rei de la mitològica Atlàntida. Les dimensions de l'illa serien més importants que Àsia i Líbia juntes, i de fet volia sotmetre Àsia i Europa. Estava repartida en una desena de regnes, liderats per Atles juntament amb els seus nou germans, i més endavant per la seva descendència. Cadascun d'aquests deu regnes disposava d'una capital, i la metròpoli més important tenia forma circular, s'ubicava als voltants d'una muntanya i l'envoltava un fossat navegable.  

Es tractaria d'una illa molt rica en recursos naturals, com l'oricalc, un metall d'allò més misteriós que seria un aliatge llegendari de metall entre el zinc i el coure. Això no obstant, tot i que l'illa era molt rica no era autosuficient i, per aquest motiu, duia a terme la importació d'alguns dels seus productes. Per això, comerciava amb altres cultures amb les quals havia d'estar forçosament en contacte. La religió dels habitants de l'illa es vertebrava al voltant del pare de les dinasties reials i déu del mar, Posidó, i cada any sacrificaven un bou al damunt d'un altar, entre altres ritus. 

A mesura que va anar passant el temps, els individus que hi vivien, reputats per ser guerrers molt avançats tant pel que fa a la navegació com a l'arquitectura, van anar caient en una espiral de corrupció, feien servir les armes i van dur a terme la conquesta de molts continents del seu voltant. La llegenda, de fet, explica que l'únic territori que va poder frenar els seus exèrcits va ser Atenes.

On estava situada?

Plató, dins dels seus textos, explica que l'Atlàntida es troba més lluny de les columnes d'Hèrcules, que actualment serien Gibraltar. Generalment, la costa d'Espanya s'ha relacionat molt amb l'Atlàntida, i segons les fonts n'hi ha que la situen al sud del territori espanyol, a la costa cantàbrica o, fins i tot, en alguns casos s'ha arribat a ubicar pels voltants de les Canàries.

Igualment, Plató fa referència a un sistema hidràulic amb una gran complexitat, cosa que pot fer-nos pensar en diferents localitzacions que podrien tenir una semblança important amb la seva descripció: Cuba, Santorí, Malta, Costa Rica o les Bahames

En aquest sentit hem de dir que, durant la dècada dels seixanta, al mar Egeu es van fer diverses descobertes arqueològiques que van fer que Angelos Galanopoulos, un arqueòleg de Grècia, exposés la teoria que fins ara ha estat més creïble al voltant de la mitològica terra: que, aproximadament 1.500 anys abans del naixement de Crist, una explosió volcànica monumental es va empassar l'illa de Santorí i va acabar amb la civilització existent a les illes gregues, al nord de Creta i a la costa est de Grècia. Probablement, aquesta catàstrofe tan important va ser el cataclisme que va acabar també amb l'Atlàntida. Ara bé, hi ha alguna cosa que no encaixa a nivell de les xifres: aquests fets haurien passat milers d'anys més tard de la data que apareix als textos de Plató.

La Atlántida: dónde estaba y cómo era la isla de la que hablaba Platón
Les investigacions arqueològiques han apuntat a noves teories sobre la desaparició de l'Atlàntida | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

James Cameron i el seu ‘Atlantis Rising’ 

Fa molt de temps que l'Atlàntida ha inspirat diverses històries de ficció, assajos i relats d'investigació. Francis Bacon, per exemple, fa servir aquesta idea per tal de redactar un llibre utòpic que parla de la política de la constitució ideal i que rep el nom de 'La Nova Atlàntida'. Amb la història de Plató com a inspiració, mostra una societat de científics i filòsofs perfectes que viuen en una illa inventada, Bensalem.

Recentment, cal remarcar que  l'any 2017 va veure a la llum el documental produït per James Cameron anomenat 'Atlantis Rising', que ens parla del mític territori i que va ser gravat a Malta, Sicília, Santorí, Sardenya i alguns punts de la costa d'Espanya. En aquesta cinta, un grup de diferents experts mirava de desxifrar els misteris que envolten aquesta mitològica terra desapareguda. L'equip, en aquest cas, volia resoldre l'enigma d'on estava situada l'Atlàntida prenent com a eix de referència el Mediterrani.

'Atlantis Rising', que es va fer per a National Geographic, va posar sobre la taula hipòtesis noves sobre el possible emplaçament de l'Atlàntida, a banda dels motius que haurien fet que s'esfumés del planeta ara fa més de 3.000 anys.