Caixer

Si et descuides et roben el compte: els bancs avisen sobre una distracció habitual

Podries estar perdent diners sense adonar-te'n

Els clients dels bancs podrien estar perdent diners sense adonar-se'n. El Banc d'Espanya ha alertat sobre la distracció amb què pots sortir molt malparat. Té a veure amb els comptes bancaris que queden en desús, sense que ningú els utilitzi per fer operacions.

El fet que aquests comptes continuïn oberts tot i no ser usats pot desencadenar situacions greus per al propietari d'aquestes. És important saber que mantenir-los actius pot suposar una despesa addicional.

Per això, és indispensable, en el moment de fer la cancel·lació, fer-la de manera íntegra i sense saltar-te passos. Però, ho has de fer a temps o els teus diners podrien passar a ser propietat de l'Estat.

Revisa els teus comptes: el banc et pot continuar cobrant comissions

Tenir un compte bancari sense diners dipositats en ell no significa que estigui inhabilitat. Tal com afirma el Banc d'Espanya, l'entitat financera on es troba el compte 'fantasma' pot mantenir el cobrament de les comissions pertinents que es recullen al contracte.

Però, no només això, sinó que, en cas de produir-se un descobert, el mateix banc té tot el dret de cobrar interessos. És cert, però, que aquest cas no és el més habitual, ja que a les entitats no els interessa que es generi un descobert. Un dels principals motius és perquè pot derivar en un deute involuntari.

Imatge del banc d'Espanya
El banc d'Espanya envia un avís molt important respecte als comptes abandonats | GETTY IMAGES

 

Podries estar pagant sense saber-ho

Tot i no utilitzar el compte, l'entitat financera té l'obligació de continuar gestionant-lo. En aquest sentit, es continua enviant mensualment al client tots els documents i dades informatives sobre aquesta.

Així mateix, si es produeix un descobert, la companyia bancària haurà d'exigir al propietari del compte la quantitat que manca per abonar. Això es fa d'aquesta manera perquè el client no es trobi amb un deute pendent sense tenir-ne coneixement.

Home comptant bitllets
El teu banc podria estar cobrant-te comissions sense que te n'adonis | GETTY IMAGES

No obstant això, has de saber que el banc no ha de remetre els comunicats i notificacions si el compte ha estat inactiu durant un període de temps determinat.

 

Els anys que el banc et pot continuar cobrant

Si en llegir això has recordat que tens un compte que no utilitzes, et recomanem cancel·lar-lo com més aviat millor. Si no fos així, els teus diners podrien anar a parar als comptes de l'estat.

Segons detalla el Banc d'Espanya, aquest tipus de comptes seran catalogats com a 'abandonats' quan hagin passat 20 anys després de l'última operació realitzada. Com ja s'ha avançat, si això passa, el dipòsit passarà automàticament a ser propietat de l'Estat.

Cal destacar que aquestes situacions solen produir-se quan els titulars dels comptes moren i els seus legataris no en tenen coneixement. També es pot donar el cas que un usuari retiri tots els diners del compte, la deixi activa i no se'n recordi més.

Imatge de l'oficina d'un banc
Si no cancel·les el teu compte aviat, els teus diners passaran a ser propietat de l'estat | GETTY IMAGES

 

Els 3 passos que ha de complir la teva entitat bancària

En cas que el termini de temps arribi a expirar, el banc haurà de complir una sèrie de passos:

1. Verificar l'activitat del compte

 

Abans de retirar els diners del compte 'fantasma', el banc haurà d'assegurar-se que no s'ha produït cap moviment des de fa 20 anys.

2. Comunicar-ho al titular

Així mateix, l'entitat financera haurà d'informar el titular sobre l'expiració del compte. L'avís s'ha de comunicar, mitjançant correu electrònic o postal, en un termini mínim de tres mesos abans que es compleixin els 20 anys d'inactivitat. Això no obstant, el banc no estarà obligat a enviar la notificació quan aquesta tingui un cost superior a la quantitat que contingui el dipòsit.

3. Notificar el traspàs dels fons

Finalment, l'entitat bancària ha de notificar al titular del compte mitjançant un document oficial que els fons han passat a ser propietat de l'Administració General de l'Estat.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp