Imatge de la nevada a Girona el 2023.

La neu cau en llocs poc habituals com l'àrea de Barcelona i Girona: i ara, on nevarà?

La neu s'ha deixat veure a l'àrea metropolitana de Barcelona i diverses comarques de Girona

Es compleixen les previsions meteorològiques i arriba la primera nevada a molts punts de Catalunya. La neu ha enfarinat diversos punts que no estan acostumats a aquests episodis hivernals. Els primers flocs han fet acte de presència a primera hora d'aquest dimarts, vint-i-quatre de gener a l'àrea de Barcelona i s'han escampat per la província de cara al migdia.

L'àrea metropolitana s'ha emblanquinat amb una capeta de neu a zones altes com Collserola o Vallvidrera. El parc d'atraccions Tibidabo ha vist caure els primers flocs de neu durant bona part del matí. Així ho anunciava TV3al programa 'Tot es mou':

La neu s'ha escampat per bona part de la província

Aquest no ha estat l'únic punt on la neu ha caigut per primera vegada en el que va d'hivern. A les comarques del Vallès Occidental i Vallès Oriental la neu també ha fet acte de presència, especialment els parcs naturals del Montseny i el de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. 

Pel que fa a les comarques gironines, la neu era persistent a Sant Hilari Sacalm, a la comarca de la Selva. A la Catalunya Central els flocs de neu també han caigut amb força a localitats com Igualada, a l'Anoia, Manresa, al Bages, Vic i Tona, a l'Osona i a la muntanya de Montserrat. Francesc Maurí, l'home del temps de TV3,  repiulava unes imatges on es pot comprovar aquesta primera i bona nevada a Igualada:

La nevada s'esperava des d'aquesta matinada i a poc a poc ha anat entrant a Catalunya. A l'àrea de Barcelona s'han vist alguns flocs de neu en cotes baixes com Granollers, Sabadell, Santa Maria de Palautordera, Terrassa o Matadepera. A la Serralada Prelitoral la nevada no ha agafat per sota dels 500 metres. La principal incidència viària a la Catalunya Central ha estat la carretera C-25, entre Sant Julià de Vilatorta i Santa Coloma de Farners, on s'ha prohibit el pas a vehicles pesants per la neu i el gel. 

Neu a comarques gironines

Les comarques de Girona no s'han escapat d'aquesta nevada generalitzada a bona part del territori català. Les precipitacions en forma de neu d'aquest dimarts, vint-i-quatre de gener, ha deixat moltes localitats cobertes amb una capeta de neu. A la localitat de Sant Hilari Sacalm, la neu ha deixat blancs els carrers i els cotxes. Així ho explicaven des del programa matinal de TV3, 'Tot es mou': 

Així i tot, la nevada ha estat més importat al Ripollès, amb municipis com Ripoll o Sant Joan de les Abadesses. Durant el migdia, la neu també ha arribat a la zona de la Jonquera, a l'Alt Empordà, i a primera hora del matí, s'han pogut veure algunes volves a municipis costaners com Begur, a la comarca del Baix Empordà.

On nevarà a partir d'aquesta tarda?

Cal destacar finalment que a partir de la tarda la cota pujarà fins als 800 metres, tret de la zona de Ponent i del terç sud de Catalunya. S'espera, per tant, que les nevades es traslladin al Camp de Tarragona, a les muntanyes de Prades i en punts de les comarques lleidatanes com la Segarra, l'Alt Urgell i a les Garrigues.

A les comarques de Barcelona la cota de neu retrocedirà fins els 600 metres. A l'àrea de la Conca de Barberà, el Baix Camp i l'Alt Camp la cota de neu podria arribar als 200 metres. Serien, això sí, ruixats febles. 

Per la seva banda, Protecció Civil ha desactivat al migdia l'alerta del pla Procicat per onada de fred d'acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya. L'alerta es va activar dissabte passat i ha estat vigent fins aquest dimarts per temperatures mínimes extremes que han afectat pràcticament a tot el territori durant les nits i matinades.

La previsió és que la pròxima nit ja no s'assoleixen valors extrems, tot i que la matinada de dimecres a dijous hi ha un avís per fred a diverses zones del territori. Tot i les previsions, Protecció Civil ha fet una crida a mantenir la prudència en la mobilitat en cas de trobar gel a la calçada i també pel que fa als aparells de calefacció als habitatges.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp