Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Uns 4.500 nous casos de càncer seran diagnosticats el 2019 a la regió de Tarragona

El 4 de febrer és el Dia Mundial Contra el Càncer i, segons les dades, dels més de 4.000 nous casos de càncer a Tarragona un 60% seran detectats en homes, i un 40% en dones

La recerca és clau per entendre i curar la malaltia | TarragonaDigital.com

 

És dur, és proper i és trist, però s’ha d’afrontar amb força i esperança. La incidència d’una malaltia com del càncer, és sabut, és una realitat desoladora, però l’optimisme, els esforços mèdics, la recerca i l’impuls social són sempre a l’ordre del dia, confiadament entestats cap a un futur millor.

Només a les nostres comarques, el 2019 es diagnosticaran fins a 4.500 nous casos de càncer, segons dades de la Lliga Contra el Càncer a les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre, dels quals un 60% afectaran els homes i un 40% les dones. Els designis de la malaltia, sovint perceptivament llunyana, marquen sempre el pas d’un camí llarg, costerut, que ens ha abraçat, ens abraça o ens abraçarà a tots i totes, sense cap mena d’excepció.

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

La malaltia i la seva percepció

«Quan et diuen que tens càncer, no t’ho pots creure, perquè fins ara en senties a parlar però queia lluny, no ens tocava de ben a prop» relata l’Anna Altadill, mestra, veïna de Tarragona de 55 anys a qui li van diagnosticar càncer de mama amb 52. «Realment, una de cada tres dones en té i això et remou, et fa pensar alguna cosa».

Avui, 4 de febrer, Dia Mundial Contra el Càncer, les xifres i els testimonis prenen una dimensió especial, sensible i fonamental, a través dels ulls, el cos i l’esperit d’una realitat concreta de la qual no es pot defugir. «Estic contenta perquè me n’he sortit», explica l’Anna, «tot i que pel camí coneixes gent que no té la mateixa sort que tu, amb altres tipologies de càncer».

Unes 44.300 persones hauran patit càncer a Tarragona a la fi del 2019 | TarragonaDigital.com

 

Ajudar i deixar-se ajudar

La informació, la divulgació i el suport a les persones malaltes, al seu entorn, són garants d’un avenir encoratjador, l’eix fonamental de tota lluita imprescindible. «Més enllà de la gent que t’envolta, que ja saps que està amb tu al cent per cent, la societat està molt conscienciada i hi ha associacions que et donen suport psicològic i t’acompanyen al llarg del procés, si et cal».

Al nostre territori, la Lliga Contra el Càncer ja fa vint-i-cinc anys que funciona i avança, brindant informació, prevenció i suport psicosocial a les persones afectades per la malaltia i al seu entorn. «Avui, hem trencat estigmes i tabús, hi ha molta més consciència, se’n parla més, tot i que hi ha molta feina a fer», explica David Ortega, director de l’organització.

Ortega afirma que tota ajuda, suport i empenta és bona però que, evidentment, és la persona afectada qui té sempre l’última paraula. «Hem de tenir en compte sempre l’òptica del malalt, no els hem d’obligar a res, això és un fet fonamental».

Unes 44.300 persones hauran patit càncer a Tarragona a la fi del 2019

A la regió de Tarragona, a finals del 2019 hi haurà unes 44.300 persones —gairebé dues vegades la població total d’Amposta— que en algun moment de la seva vida se’ls ha diagnosticat càncer. A finals d’any, les afeccions més freqüents a les nostres terres seran el càncer de mama (uns 8.940 casos), el colorectal (6.900) i el de pròstata (6.600), segons dades de la Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer (FUNCA).

Precisament, el coneixement i la prevenció, amb valentia, autoestima i salut diària, resulten fonamentals per combatre el risc de malalties i els petits gestos, els petits canvis, són també poderosos. Allò que mengem, assenyalen des de la Lliga, lluny d’aliments màgics o encanteris, determinarà i acompanyarà el nostre cos, àvid de bon tracte i energia, i els productes vegetals variats, combinat amb l’activitat física, són sempre els millors aliats.

El doctor Francesc Xavier Avilés-Jurado, en una entrevista amb TarragonaDigital | TarragonaDigital.com

 

La recerca no s’atura

A Catalunya, el Departament de Salut i els organismes mèdics defineixen la lluita contra el càncer com a una qüestió prioritària i, malgrat els anys de crisi econòmica, explica Ortega, la tasca de les institucions públiques té els «circuits garantits». El cas del tarragoní Francesc Xavier Avilés-Jurado, otorrinolaringòleg, és un clar exemple d’investigació sanitària, lluita i perseverança a les nostres comarques.

Ara fa vuit anys, Avilés-Jurado va engegar un projecte sobre el càncer de cap i coll a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, una iniciativa que, al llarg del temps i amb esforç, va anar creixent. Ara, com a metge de l’Hospital Clínic de Barcelona, aquest doctor tarragoní lidera dos projectes, reconeguts i finançats per diverses institucions espanyoles, i que comparteix amb un gran equip d’investigadors de l'Hospital Sant Joan de Reus i del Joan XXIII.

Francesc Xavier Avilés-Jurado reivindica sempre la importància de la recerca, sobretot pública, però també les iniciatives d’investigació de l’àmbit privat, o públic-privat. «Si volem créixer com a societat haurem de créixer en investigació. L’objectiu: que la societat estigui sana». Altadill, per la seva part, reconeix la gran tasca dels equips mèdics i, com a pacient, reafirma el vincle i la total implicació dels professionals del nostre país. «La veritat és que a tots els metges que m’han atès, des de la detecció i fins ara, només en puc estar agraïda».

Imatge d'arxiu d'una caminada solidària de la Lliga Contra el Càncer de Tarragona | TarragonaDigital.com

 

Camí cap a l’esperança

«Des que vaig patir el càncer, intento aportar el meu gra de sorra i participo en les caminades que fan. Recordo la sensació del primer cop que la vaig fer i vaig veure al meu voltant tantes dones com jo, amb perruca, amb mocador, caminant juntes per aquesta causa, amb filles, companys o amigues, fent un esforç físic per arribar a la meta; va ser molt emocionant», recorda l’Anna Altadill.

Avui, 4 de febrer, Dia Mundial Contra el Càncer, l’emoció, la lluita i l’esperança envairan alhora petits racons del món, històries dispars i diverses que perseveren en pro d’un desig comú: la salut, la supervivència i la vida. A les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre, la Lliga Contra el Càncer farà sentir, amb força, accions i activitats, la seva feina, la dedicació i la veu conjunta d’un patiment col·lectiu que ens toca de prop i que es combat amb naturalitat, convenciment i informació.

La solidaritat, la companyonia i la implicació per superar els obstacles fan d’avui un dia especial, una meta emocionant i plena d’obstacles que cal afrontar dia a dia, pas a pas, al costat de tots els actors implicats. Avui, demà, sempre, sortim al carrer, participem, derroquem murs, prejudicis i tabús. Entre tots, a Tarragona i al món, la batalla contra el càncer serà guanyada.