Imatge del volcà Cumbre Vieja en erupció durant la nit

La desolació de Jessica, veïna de La Palma: «S'ha emportat la meva vida»

Els veïns de La Palma, com Jessica, viuen moments molt durs després de veure com la seva vida i les seves cases han quedat enterrades sota metres de lava

L'erupció del volcà Cumbre Vieja, a La Palma, ha deixat al seu pas un panorama desolador i una infinitat de cors trencats.

Milers de famílies, ja ronden les 6.000, s'han quedat sense llar. Les seves cases, els seus records, en definitiva, les seves vides han quedat soterrades sota metres de magma.

La lava que avança per minuts amb el propòsit d'arribar fins a la mar ha arrasat més de 200 cases. Els habitants de les llars destruïdes han hagut de ser desallotjats.

Els veïns desallotjats s'han acollit en cases d'amics i familiars. Però no tots han tingut aquesta opció. Hi ha famílies que no tenen on allotjar-se en aquests dies tan complicats.

Jessica, una veïna de l'illa, ha contat la seva història. La mateixa que viuen molts altres i que, per descomptat, encongeixen el cor de qualsevol. «S'ha emportat tota la meva vida, tots els meus records. El foc es va empassar la meva casa», va explicar Jessica, plena de dolor.

A aquesta situació, se li suma que ella i les seves filles ja no tenen on allotjar-se. «Quan vinguin les meves filles no tinc on ficar-les», va declarar la dona. Jessica és una veïna d'un dels pobles que han quedat enterrats sota la lava. La seva residència familiar es trobava al poble de Los Llanos, a La Palma.

Aquesta localitat ha estat una de les més afectades per l'erupció del Cumbre Vieja. La dona no donava crèdit a allò que estava succeït. Sense dubtar-ho, es va equipar amb uns prismàtics i va pujar a una muntanya.

Encara guardava una mínima esperança que la seva casa s'hagués salvat de la ira del volcà. Però no va anar així. «La caseta... Se l'ha emportat», va dir compungida.

Les institucions han habilitat espais públics a l'illa per a acollir als habitants dels pobles destruïts per la lava. Allí, un equip de la Creu Roja els brinda suport psicològic per a afrontar la pèrdua de les seves llars i de les seves pertinences.

Els habitants que més sort han corregut, han pogut emportar-se alguns estris. No obstant això, també hi ha els qui van haver de sortir corrent de les seves cases ràpidament.

«Tinc totes les meves pertinences a la meva casa i no puc recollir-les. Em fan venir ganes de plorar», va manifestar una altra veïna del poble de Jessica.

Emergeix una nova boca eruptiva

En els últims dies, una altra xemeneia de lava ha brollat de la terra. En aquest cas, la boca eruptiva del volcà actiu es troba molt prop del poble de Tacande. Els veïns d'aquest municipi també han hagut de ser evacuats.

L'Agència Estatal Europea ha posat en marxa el seu sistema de satèl·lits Copèrnic amb l'objectiu de conèixer com evolucionarà l'erupció volcànica a l'illa.
La Comissió Europea s'ha compromès a elaborar un pla de suport a les autoritats espanyoles per a donar resposta a les necessitats d'aquesta zona catastròfica.

«Estem amb totes les persones a les Illes Canàries davant l'erupció del volcà a La Palma (...). Estem en contacte amb les autoritats espanyoles per a proveir suport addicional de ser necessari», va escriure la presidenta de l'Executiu comunitari, Ursula von der Leyen.

Els bancs també han organitzat un projecte de rescat per als habitants de La Palma que s'han quedat sense sostre. En concret, posaran a la disposició de les víctimes els habitatges que en aquests moments estan deshabitats.

Segons han assenyalat, aquesta iniciativa serà gratuïta per als afectats i mentre sigui necessari. Es tracta d'una ajuda puntual amb la idea de contribuir al reallotjament de les persones que no tenen on anar.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.