Mercat de Fruita

És un no parar: es desploma i s'abarateix moltíssim un altre aliment a Catalunya

Es troben en risc milers de llocs de treball

Problemes pel que fa a la indústria de la fruita. Fa uns dies eren els citricultors qui posaven les mans sobre la taula i ara és la poma la que pateix a causa de l'augment del cost de l'energia.

Els productors catalans de poma poden perdre uns 26 milions d'euros si abans d'estiu no augmenta el preu de venda en almenys 15 cèntims el quilo. 

Així ho assegura la Federació Espanyola d'Associacions de Productors Exportadors de Fruites, Hortalisses, Flores i Plantes Vives (Fepex). 

Per la impossibilitat de fer front a la pujada de costos d'aquest producte i del descens del preu del 3,5% els primers mesos de l'any. 

Grans pèrdues econòmiques a Catalunya

A l'Estat, les pèrdues poden superar els 52 milions d'euros.

Pel que fa a Catalunya, com a principal productora de poma, perdria la meitat dels danys econòmics estimats, però també es veurien molt afectats l'Aragó i Castella i Lleó.

Els costos de la producció disparats

En aquest últim any, els costos en la producció de la poma s'han disparat un 40% a causa de la pujada de la mà d'obra i, sobretot, a causa de l'increment del preu de l'energia.

Fet que ha repercutit en el procés de manipulació, compra d'embalatges, conservació i transport, disparant els costos tant al camp com a les centrals hortofructícoles.

El preu de la fruita disminueix

D'altra banda, i a partir de les dades corresponents als primers mesos del 2022, s'ha detectat un descens en el preu de venda de la poma estatal del 3,5% respecte a l'any passat, segons Infolineal, sistema d'informació sobre preus de fruita en els punts de venda de l'Estat que porta a terme Afrucat.

«Ens trobem en una situació alarmant en què els preus de la poma en el punt de venda, no s'han incrementat en relació amb la pujada dels costos», remarca Joan Serentill, president del Comitè de Fruita de Llavor de Fepex.

Així, explica que encara hi ha més de 26 milions de quilos de poma en els magatzems estatals que es posaran a la venda en els pròxims mesos.

En risc milers de llocs de treball

Defensa que la producció necessita repercutir aquest increment de costos en el preu de venda per poder «almenys deixar els comptes a zero i no posar en risc milers de llocs de treball».