Icones aplicacions telefons mòbils

Avís de Google: la popular aplicació que has d'eliminar ja del teu telèfon

Google adverteix que és un virus que roba les nostres dades personals

La dependència al mòbil cada dia és més evident entre els consumidors. Hi confiem gran part del nostre dia a dia, malgrat que correm un risc considerable. Un risc que ens podria fer passar una mala estona si caiem en les nombroses trampes que ens poden arribar a través d'ell.

El mòbil és una porta oberta a tota mena de virus o codi maliciós (malware) que té com a finalitat robar les nostres dades amb les quals accedir a informació privada. Encara que hi ha mètodes per protegir-nos, no està de més fer cas a les recomanacions. Com ara l'avís que ha llançat Google per prevenir-nos sobre una aplicació que està de moda.

Google denuncia una aplicació maliciosa

Qui no té avui dia nombroses aplicacions amb les quals treure partit als nostres telèfons mòbils? Apps dirigides a passar una estona distret amb jocs o per modificar fotos amb què presumir davant dels nostres seguidors.

Tot i això, cal tenir en compte que baixar-se una aplicació no sempre és bona idea. En instal·lar-la, acceptem nombroses condicions que podrien amagar l'objectiu de robar-nos les nostres dades.

Persona manipulant un telèfon mòbil.
Algunes aplicacions poden tenir contingut maliciós | Arxiu

Google Play Store és la botiga d'aplicacions per excel·lència de què depenen un gran nombre d'usuaris. Donada la seva popularitat, és freqüent que nombrosos virus s'hi amaguin disposats a allotjar-se als nostres mòbils. Tendim a sentir-nos segurs perquè és de la nostra confiança, però no cal abaixar la guàrdia.

Google coneix que està exposat que aquestes amenaces es colin a la seva botiga i posa tots els mitjans per identificar aplicacions no segures. És així com ha descobert l'objectiu maliciós que s'amaga després d'una de les seves apps més descarregades que té com a objectiu robar les credencials de Facebook.

Imatge d'una pantalla d'un telèfon mòbil amb les icones de les aplicacions Telegram, Whatsapp, Instagram, Facebook, Youtube i Twitter
Denuncien l'existència d'un virus en una coneguda aplicació per mòbil | iStockPhoto

Els investigadors han descobert que un troià s'amaga en aquesta aplicació ja descarregada per més de 100.000 persones. Mitjançant ell, simula la pantalla d'inici de la xarxa social perquè l'usuari accedeixi al compte mitjançant la contrasenya i així obriu l'app.

Això dona l'oportunitat al virus de conèixer les credencials privades i poder robar les dades personals dels usuaris.

Si tens aquesta aplicació, esborra-la immediatament

Jamf Michal Rajan, expert en seguretat, ja ha advertit de l'existència d'aquesta aplicació a Google Play Store que amaga un contingut maliciós. Concretament es tracta de la coneguda com a Craftsart Cartoon Photo Tools, destinada a convertir les nostres fotos en dibuixos animats.

S'hi oculta un virus mitjançant el qual els seus creadors aconsegueixen dades personals dels usuaris. Un cop salta la pantalla d'inici de Facebook per poder accedir a l'app en qüestió, les víctimes ingressen les contrasenyes i els noms d'usuari.

Aquests s'envien a un servidor on els atacants que fan amb la informació. A més, aquesta app es connecta a una adreça, www.dozenorms[.]club, on també arriben les dades.

Captura aplicació craftart
L'aplicació 'Craftart Cartoon Photo Tools' conté un virus que roba les teves dades personals | Cedida

«L'autor d'aquestes aplicacions sembla que ha automatitzat el procés de reempaquetat i injectat una petita peça de codi maliciós en una aplicació legítima», expliquen.

Com que ingressar a alguna xarxa social és habitual per accedir a alguna aplicació descarregada, no crida l'atenció. Tot i això, cal no abaixar la guàrdia i estar molt atents a les dades que ens demanen a l'hora d'instal·lar-les.

Molta de la informació que donem és confidencial i correm el risc que es comparteixi o es revenda sense el nostre consentiment. En el cas de Craftsart Cartoon Photo Tools és clar el seu contingut maliciós i és molt important que te'n desfacis.

A més, recomanen que canviïs la teva contrasenya de Facebook i que activis la verificació en dos passos. Així protegirem millor la nostra privadesa.