Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge viròleg Luis Enjuanes

El viròleg Luis Enjuanes posa data a la pròxima onada de coronavirus a Espanya

El coronavirus continua estant molt present

El coronavirus va arribar a les nostres vides per quedar-s'hi. D'això, no hi ha cap dubte. En aquests moments, la incidència està sota control a Espanya, malgrat que els experts sostenen que no s'ha d'abaixar la guàrdia.

Al nostre país, un 92% de la població adulta té la pauta completa de vacunació. Per la seva banda, la incidència acumulada és de 436 casos per 100.000 habitants. Davant d'això, el Govern ha optat per flexibilitzar les restriccions i canviar-ne l'estratègia de vigilància després de superar la fase aguda de la pandèmia.

Es pot dir que d'alguna manera que el coronavirus ens ha concedit un respir. La mascareta ha deixat de ser obligatòria i als establiments hostalers s'ha recuperat la normalitat fins a cert punt. Un fet semblant passa amb els recintes esportius.

A partir de l'1 d'abril ja podreu menjar i beure-hi. Els casos més lleus i asimptomàtics ja no han de guardar la quarantena. A més, les proves diagnòstiques només es realitzaran als més grans de 60 anys, embarassades, immunodeprimits i casos més greus.

Sanitari fent una PCR dins d'un cotxe
La covid continuarà present durant els pròxims mesos | Europa Press

Tot fa indicar que la tendència és favorable. Tot i això, el viròleg del CSIC Luis Enjuanes adverteix d'una nova onada durant els pròxims mesos.

Considera que apareixerà el pròxim hivern. Tanmateix, el dany que pugui provocar no serà tan important com en ocasions anteriors.

«Tenint la població vacunada, serà com una grip forta», va assenyalar. Segons la seva opinió, el més normal és que «com que és un virus més atenuat, la seva gravetat sigui menor». Aquest expert recorda la importància que ha tingut la immunització per contrarestar els danys del virus.

«La vacuna, en medicina, suposa la millor relació inversió-benefici. La prevenció mitjançant la vacunació és una de les proteccions més eficaces, seguida del tractament amb antivirals». Així ho confirmava durant una ponència a un Congrés que s'està celebrant a Madrid.

L'equip que dirigeix aquest viròleg treballa en aquests moments en una vacuna intranasal contra el coronavirus. Amb anterioritat havia explicat que es tractava de la dosi «més segura i eficaç», a més de ser la més econòmica.

Viròleg Luis Enjuanes
El viròleg Luis Enjuanes | Europa Press

Revelava que tenia una efectivitat del 100%, fet que no ha aconseguit cap altre fàrmac d'aquestes característiques. A més de resultar impossible contagiar-se, tampoc no hi hauria possibilitats de transmetre el virus a altres persones.

Com que és autoreplicant és més barata i no caldrà adquirir tantes dosis. Només cal aplicar una petita dosi, perquè després ja es multipliqui per l'organisme.

No s'atreveix a aventurar una data per començar a aplicar-la, malgrat que el més probable és que sigui el pròxim any. Explica que «els primers resultats que tenim són positius, però els experiments en animals no els hem tingut».

Enjuanes considera que es tracta d'una «vacuna una mica més complexa i trigarà a sortir. Si tot va bé, el 2023 estarà a punt», ha afegit.

Una dona mirant cap a un costat amb la mascareta posada.
La mascareta continua sent obligatòria en interiors | Pixabay

 

El coronavirus i les persones que s'hauran d'aïllar a partir d'ara

El coronavirus es troba en una fase d'estabilitat. Això ha provocat que la Comissió de Salut Pública hagi introduït novetats pel que fa al control i vigilància de la covid. Entre altres coses, han suprimit les quarantenes per als pacients asimptomàtics i amb afeccions lleus.

Només cal fer una prova d'autodiagnòstic els que presentin símptomes greus. Això serà a partir del 28 de març. Però cal aclarir que hi ha un grup de població que haurà de mantenir l'aïllament al marge de la infecció que presenti.

Són els que tinguin una certa vulnerabilitat a la malaltia o per la seva exposició. És el cas del personal sanitari i de les residències, que sí que hauran de romandre als seus domicilis cinc dies.

Altres col·lectius amb coronavirus que hauran de guardar la quarantena són els més grans de 60 anys i persones amb patologies prèvies. El mateix passa amb les dones embarassades.