Carolina Darias traient-se la mascareta en una roda de premsa

Adeu a la mascareta a partir d'aquest dimecres a tota Catalunya: tots els detalls

El Consell de Ministres aprova la mesura i limita les mascaretes a tres llocs concrets

Per fi, avui es fa un pas més en l'avenç fins a la plena normalitat tres anys després de l'inici de la pandèmia del coronavirus. Sí, perquè el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts, 7 de febrer, la retirada de les mascaretes al transport públic. Per tant, a partir de demà, deixarà de ser-ne obligatori l'ús.

La mesura entrarà en vigor aquesta mateixa mitjanit de dimecres a les 00.01 hores. Així ho ha confirmat Carolina Darias, la ministra de Sanitat, que la setmana passada va comunicar la decisió a les comunitats autònomes al Consell Interterritorial. Llavors, la mascareta només quedarà limitada a uns quants llocs.

Així mateix, les autoritats sanitàries recorden que el que avui s'aprova és la fi de l'obligació de portar la mascareta al transport públic. Però això augmenta la responsabilitat de cadascú. I és que, davant de símptomes compatibles amb la Covid-19 i en casos vulnerables, la mascareta continua sent un element crucial.

On continua sent obligatori portar mascareta a Espanya?

Espanya ara mateix es troba en el millor moment des que va començar la pandèmia. La incidència està molt controlada i les hospitalitzacions sota mínims, a més que no hi ha hagut col·lapse hospitalari per grip o refredat. Davant d'aquesta situació, el Govern ha decidit fer un pas més.

Una noia amb una mascareta a l'aire lliure
Espanya fa un pas més a l'adeu a les mascaretes| Pixabay

Alhora, els experts s'han mostrat partidaris de retirar l'obligatorietat de les mascaretes al transport públic. El seu ús passa a ser voluntari al transport, on la seva obligatorietat va entrar en vigor fa tres anys. Així doncs, l'ús obligatori de la mascareta queda restringit a tres llocs concrets.

Exactament, aquest element serà obligatori als centres sanitaris (hospitals i centres de salut), a residències, i a òptiques, farmàcies i clíniques dentals. Queda suprimida per tant al metro, taxi, tren o avió, on el seu ús serà voluntari. Tanmateix, el Govern apel·la una vegada més a la responsabilitat individual.

Més a prop de la completa normalitat

A partir d'ara no serà obligatori portar la mascareta a aerolínies de bandera espanyola. De fet, feia temps que el sector sol·licitava aquesta mesura per igualar-se a la resta dels països de l'entorn europeu. És més, Espanya és l'últim país de la UE a suprimir l'obligació de les mascaretes al transport.

Hi ha altres situacions excepcionals, com el fet que la Comunitat de València segueixi prohibint fumar a les terrasses de bars, restaurants i locals d'oci. A la resta del territori espanyol, aquesta mesura ja va caure al seu moment. Per això, el sector reclama la seva fi en aquest territori.

La retirada de les mascaretes al transport arriba un any després que es decretés la fi de l'obligatorietat en exteriors. Fa uns mesos també va deixar de ser obligatori a interiors. A partir d'ara tampoc caldrà portar-la en establiments sanitaris com a òptiques, ortopèdies i centres d'audició.

Adeu a la pandèmia?

Segons xifres del Ministeri de Sanitat, el nombre de persones ingressades ha baixat un 12% la darrera setmana (un 15% a l'UCI). Ara mateix, la incidència se situa en els 50,76 casos per a cada 100.000 habitants en els darrers catorze dies. Això indica un panorama de molta tranquil·litat.

OMS
L'OMS anuncia un punt d'inflexió de la pandèmia | EFE

L'Organització Mundial de la Salut encara no ha donat la pandèmia per acabada, però diu que ens trobem en un moment d'inflexió. L'única incògnita eren els nous ceps i els darrers contagis procedents de la Xina. En tots dos casos s'ha aconseguit limitar-ne l'impacte a la població.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp