Detectar un 50% de positius amb tests, la recepta d'un expert espanyol per a evitar rebrots i la segona onada

L'afectat, d'uns quaranta anys, ha estat evacuat a l'Hospital Sant Joan de Reus

Progressos en la vacuna del coronavirus.
Informen de progressos en la investigació de la vacuna contra el coronavirus. | EP

El científic, enginyer i empresari espanyol David Martín-Corral Calvo ha participat en la redacció d'un estudi epidemiològic que evidencia que identificar un 50% dels casos positius per la Covid-19 mitjançant tests evitaria rebrots i una segona ona de contagis.

Aquesta recerca, de la qual és coautor i ha estat publicada aquesta setmana en la revista científica 'Nature', té com a objectiu ajudar les autoritats sanitàries a prendre les mesures adequades per a no saturar els sistemes hospitalaris amb els rebrots que es podrien originar en els següents mesos o setmanes.

Segons ha informat Zensei, empresa especialitzada en dades, epidemiologia i salut respiratòria per a la qual treballa, el resultat de l'estudi, realitzat amb un model computacional epidemiològic amb dades reals de mobilitat de l'àrea metropolitana de Boston (USA), determina que perquè el sistema hospitalari no se saturi per ingressos per la Covid-19 és necessari que les autoritats sanitàries almenys identifiquin un 50% dels casos positius per coronavirus a través de tests, i cal que tracin el 40% dels contactes dels casos positius mitjançant tècniques rastreig.

Aquesta col·laboració s'ha realitzat gràcies a un equip multidisciplinari de científics de diferents universitats com la Universitat Carles III de Madrid, Universitat de Saragossa, MIT (USA), Northeastern University (USA), Universitat de Florida (USA), Fundació ISI (Itàlia), entre altres i l'empresa madrilenya Zensei, de la qual David Martín-Corral és cofundador i director general.

El toledà David Martín-Corral és Enginyer Tècnic Industrial per la Universitat de Castella-la Manxa, Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de Madrid, Màster en Recerca Operativa per la Universitat de Strathclyde (Regne Unit) i doctorant en epidemiologia computacional per la Universitat Carles III de Madrid.

Situació a Catalunya

Catalunya ha registrat fins a aquest dissabte 105.566 casos confirmats acumulats de coronavirus, 1.275 més que en el recompte del divendres, informa la Conselleria de Salut de la Generalitat a través de la seva pàgina web. La xifra de morts totals ascendeix a 12.815, 3 més que els registrats el divendres: 7.034 en hospital o centre sociosanitari, 4.120 en residència, 814 en domicili i 847 que no són classificables per falta d'informació.

Quant als pacients ingressats actualment, la xifra se situa en 544, la qual cosa suposa un descens de 32 respecte al divendres. Un total de 108 pacients estan ingressats en la Unitat de Vigilància intensiva (UCI), dues més que en el balanç anterior, quan hi havia 106.


Comentaris

envia el comentari