El País Basc no descarta una mesura estricta per aturar els contagis: Toc de queda

Iñigo Urkullu, ha realitzat una crida a la «responsabilitat i corresponsabilitat» ciutadana contra la Covid-19

Diverses persones, unaasseguda en una terrassa, a Castelldefels
El govern del País Basc crida a la responsabilitat ciutadana | cedida

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha realitzat una crida a la «responsabilitat i corresponsabilitat» ciutadana per a lluitar contra la Covid-19 i ha advertit que «es corre el risc de tornar a sofrir i suportar situacions passades». Així mateix, ha afirmat que «no és qüestió de pensar que en una Comunitat estan millor que en una altra, perquè ho estiguin fent millor», ja que es tracta d'una pandèmia.

En un article publicat en les seves xarxes socials, el president basc analitza l'impacte de la pandèmia a Euskadi, on la xifra de positius s'està veient incrementada en els últims dies en xifres similars a les del mes d'abril.

En aquest sentit, es pregunta «què ens està succeint per a, després dels continus missatges greus per part de la consellera de Salut i tota la informació que diàriament podem oferir públicament de la gravetat de la situació, continuem assistint a la pràctica d'hàbits i comportaments com si no hagués existit el període del 13 de març al 18 de juny?».

Després de recordar que el passat 18 de juny a Euskadi es va donar per conclòs el «període anterior», caracteritzat per l'estat d'alarma, el confinament i les posteriors fases, Urkullu defensa que es compta amb el denominat 'Pla Bizi Berri', en el qual s'analitza diàriament l'evolució epidemiològica i s'actua sobre la base del Pla de Vigilància estreta de casos i contactes.

Obert a prendre mesures encara més dures

No obstant això, entre les mesures encara no adoptades en l'Estat espanyol «de manera generalitzada» i que sí que ho són en alguns dels països citats, detalla, entre altres, l'aplicació en el mòbil d'alerta primerenca per a persones en cas de contacte, així com l'obligació per a establiments de presa de dades de contacte dels clients per a la seva localització en cas de contagis i especialment el «toc de queda d'una hora determinada de la nit a una determinada del matí».

Adverteix que el govern Basc continuarà treballant des de la Comissió de Seguiment i «analitzant, donat el cas, la proposta de noves mesures coordinades que aprofundeixin en els nostres hàbits individuals i col·lectius específics».

Es vol intentar evitar conseqüències dramàtiques

«Conseqüències dramàtiques. Com a dramàtica ha estat la situació en l'àmbit assistencial (hospitals, residències, domicilis) i terribles les conseqüències en pèrdues de vides humanes que en molts casos ho han estat en solitud i sense acompanyament possible en el duel per part de familiars i afins», analitza, per a afegir que tots «hem de fer tot el possible per no tornar a això».

Tanmateix, lamenta que des del passat 18 de juny «correm el risc de tornar a sofrir i suportar situacions passades», encara que destaca que a Euskadi s'han fet passos en compra de material i en capacitat assistencial, a més d'adoptar l'acord que Osakidetza «pugui operar com a central de compres per a les institucions basques que vulguin comprar del seu material».


Comentaris

envia el comentari