Un viatger amb mascareta, guants i una maleta roja en l'aeroport de Manises (València)

Descontrol de final de curs: gairebé 150 contagis en brots entre estudiants catalans

Els alumnes es van desplaçar a Menorca, Mallorca, Tenerife i dins de Catalunya

Els viatges de final de curs escolar han tingut una mala nota general arreu de Catalunya. El Departament de Salut ha elevat a 145 el títol de positius entre estudiants catalans que s'han contagiat de la covid-19. Aquests han arribat després de diversos viatges a Menorca, Mallorca, Tenerife i Catalunya.

El que ha repercutit més és el de Menorca, que es manté en 57 positius i 262 contactes estrets. Al de Mallorca, els estudiants que han donat positiu s'eleven a 44, amb 593 contactes estrets. En total, arribats de les Illes Balears hi ha 101 contagis i 855 contactes estrets. 

Els altres alumnes que han donat positiu són els corresponents a un grup de Deltebre que van fer un viatge de fi de curs a Tenerife. Aquest suma 27 positius i 165 contactes estrets. L'altre pertany a un grup de la Catalunya Central, que van fer un viatge dins de Catalunya i suma 17 contagiats i 189 contactes.

Investiguen els brots de Covid-19

Segons ha explicat el Departament de Salut a través d'un comunicat, l'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Agència de Salut Pública de Barcelona estan estudiant els brots.

Els viatges a l'illa de Mallorca es va fer entre l'11 i el 20 de juny. Els diagnosticats del brot corresponen a diferents punts de Catalunya. En concret, 28 joves són de la regió sanitària de la Catalunya Central; 14 de Barcelona ciutat; un de les Terres de l'Ebre; i un altre de Girona.

Del total de 593 contactes estrets, 336 són de la regió de la Catalunya central, 204 de la de Barcelona ciutat i 53 més estan disseminats pel territori.

El de Menorca es van fer en les mateixes dates que el de Mallorca. En aquest, tots els contactes estan a la zona de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

D'altra banda, Salut també ha identificat 27 casos corresponents a un grup d'estudiants de Deltebre (Baix Ebre) que van fer un viatge de final de curs a Tenerife. El total de contactes estrets és de 165.

Finalment, s'ha detectat un altre brot que ha afectat 17 joves d'un grup d'estudiants de les comarques centrals que van fer un viatge dins de Catalunya. Aquest grup va iniciar símptomes el 19 de juny i el total de contactes estrets és de 189.

Cribratges per l'Atenció Primària i crida de Salut

Els equips d'atenció primària s'estan encarregant de cribrar els contactes estrets en tots els casos detectats. Els brots detectats consten de casos poc simptomàtics o sense símptomes, de manera que cal dur a terme un bon estudi epidemiològic que necessita cert temps.

Arran d'aquests brots, Salut ha fet una crida a la responsabilitat i ha demanat a les persones que hagin fet un viatge d'aquests siguin curoses de les mesures de protecció contra la Covid-19. A més, han d'estar atents a possibles símptomes i que col·laborin amb els serveis de vigilància epidemiològica en la investigació de brots.

A més, el departament remarca que són brots «complexos», ja que hi ha un gran nombre de contactes a investigar.

El Departament demana a les persones que han tingut un contacte estret amb un positiu que estigui alerta. Demanen que compleixin estrictament la quarantena i les mesures de protecció per tallar la cadena de transmissió en cas d'haver-se contagiat. Recorda que una prova negativa no implica que no hi hagi risc d'infecció.

Salut ha fet una crida a tota la població, i en especial als col·lectius no vacunats, a actuar «de forma responsable i a respecte les mesures».