Imatge d'un professional sanitari fent una prova PCR a una dona durant el cribratge massiu a Montblanc

Detecten un brot de Covid-19 en la Cimera Iberoamericana d'Andorra

Segons l'informe de l'Executiu, els afectats i els seus «contactes estrets» han inciat un confinament

La XXVII Cimera Iberoamericana que havia d'iniciar amb normalitat a Andorra s'ha vist afectada per un brot de coronavirus. Tal com va informar el Govern del Principat el passat dilluns a la nit, el protocal que es va activar ha detectat un total de 10 positius. Totes les persones que han donat positiu en el test són treballadors del Sport Hostels Resort & Spa del municipi de Soldeu, lloc que acollirà els participants i en què se celebra l'esdeveniment amb els líders polítics d'arreu del món.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Segons l'informe de l'Executiu, els afectats i els seus «contactes estrets» han inciat un confinament. D'aquesta manera, s'ha intensificat el «control epidemiològic» per tal d'evitar nous contagis. Cal dir, a més, que els contagiats són només els treballadors de l'hotel que acull l'esdevniment, pel que, per al moment, no hi hauria cap dirigent afectat.

Reunions anuals per qüestions fiscals

En paral·lel, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el cap de l'executiu andorrà, Xavier Espot, volen «institucionalitzar» una reunió anual de treball de ministres d'Hisenda per «harmonitzar» la situació. Tot i que no han transcendit més detalls, la idea és seguir la línia de cooperació en matèria fiscal establerta en els darrers anys.

Aquest ha estat un dels temes que han abordat en una reunió bilateral que s'ha celebrat al en el marc de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern. Des del Principat han volgut agrair la col·laboració d'Espanya en matèria de vacunes, aspecte sobre el qual Sánchez ha defensat que «és un problema que necessita solidaritat» i que la campanya de vacunació s'està accelerant a Espanya i la UE.

El president de l'executiu espanyol i l'andorrà han comentat les expectatives sobre la situació sanitària dels pròxims mesos, quan tots dos territoris es trobaran en temporada alta en l'àmbit turístic. En aquest sentit, han tractat la cooperació bilateral i amb la UE per a la implementació del certificat digital que ha de permetre desplaçaments segurs arreu d'Europa de cara als pròxims mesos. També s'ha abordat la necessitat d'iniciar un debat sobre el tema de les patents de les vacunes i l'escalabilitat en la seva producció. Ambdós mandataris han coincidit en el compromís que s'ha de tenir amb els països de la Comunitat Iberoamericana per afavorir l'accés a la vacunació de manera global i en la gestió de la pandèmia.

En el camp de la cooperació en matèria tributària, Espot i Sánchez han celebrat la bona entesa entre governs, tant en l'àmbit polític o en el tècnic i amb la voluntat d'afavorir la transparència i l'intercanvi d'informació mutu en matèria tributària. D'altra banda, Espot ha demanat el suport del govern de l'Estat per avançar en les negociacions de l'acord d'associació del Principat amb la UE. Sobre aquesta qüestió, Sánchez li ha manifestat la seva voluntat de continuar col·laborant. Finalment, el president espanyol l'ha felicitat per l'organització de la cimera, sobre la qual ha ressaltat que és «l'únic fòrum multilateral que reuneix als països de la regió» i que veu «crucial» que aquest es continuï duent a terme amb regularitat.