Pla general de l'atenció en una de les UCI de l'Hospital Josep Trueta de Girona

Desconfinament a Catalunya: un hospital llança un preocupant avís

L'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida alerta que hi ha el doble de pacients amb Covid-19 a planta i el triple de crítics que en l'última desescalada

El coordinador Covid-19 de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, José Luis Morales, ha alertat aquest dimecres que actualment hi ha el doble d'ingressats per coronavirus a planta i el triple a l'UCI que en l'últim desconfinament. És per això que ha fet una crida a la prudència quan s'aixequi el confinament comarcal —el pròxim dilluns 26 d'abril—, ja que «el marge que tenim és tan fràgil que el podem fer trontollar de seguida».

En aquest sentit, el doctor reconeix que la situació a l'Arnau continua sent «tensa» amb les tres plantes Covid «pràcticament plenes», tot i reconèixer que després de Setmana Santa no s'ha patit l'efecte rebrot que esperaven, com va passar per Nadal, perquè la població més gran està vacunada. L'edat mitjana dels nous ingressats amb coronavirus és de 60 anys, una franja d'edat que «no està vacunada».

Una desena d'ingressos per coronavirus cada dia

Segons ha assegurat Morales, la situació continua sent de «tensió», ja que els ingressos a l'Arnau de Vilanova continuen sent d'una desena al dia. A més, el 12% dels casos positius acaben ingressant i l'UCI està «tocant sostre». Tot i que alguns índexs sembla que apunten a una baixada, a Lleida «com a molt, s'han estabilitzat, però la pressió segueix sent alta», ha afegit el doctor.

«L'UCI està tensionada des de fa una setmana i el marge és escàs», ha reconegut, i no ha descartat demanar traslladar pacients a altres hospitals si la tendència segueix a l'alça. A més, amb la nova soca del virus, el pacient s'agreuja més de pressa, ha explicat. «Abans l'empitjorament arribava després de 10 dies i ara s'agreuja entre 5 i 6 dies i per tant els ingressos a l'UCI són més ràpids», ha dit.

És per això que ha celebrat que el rebrot que esperaven després de Setmana Santa, semblant al de després de Nadal, no hagi estat tan gran com el previst. «Si ho hagués estat, no hauríem pogut absorbir tota la demanda», ha assegurat.

A Lleida «no acabem de fer net»

Morales ha insistit que Lleida s'està comportant d'una manera diferent a altres llocs de Catalunya. «Sembla que ens avancem a les onades i hi ha zones del territori que sempre estan amb contagis a l'alça», ha posat de manifest. És per això que proposa que les mesures que s'adoptin en aquest territori siguin diferents. «Estem en un estat d'altiplà on no acabem de fer net. Lleida porta un altre ritme i per tant cal escollir quines mesures es fan a cada territori i analitzar perquè es comporta, epidemiològicament, un territori d'una manera concreta a la resta», ha dit.

En aquest sentit, Morales ha posat com a exemple els contagis que s'estan registrant a Lleida en l'entorn laboral. «Ens estem fixant en l'oci i les vacances, però hi ha una mobilitat laboral en alguns sectors que s'ha d'analitzar», ha proposat.