Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Detecten dues noves variants de coronavirus diferents i encara més contagioses

La hipòtesi principal és que el coronavirus es troba en nova fase de mutació

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
Existeix el temor que aquestes noves variacions siguin resistents a les vacunes | iStockPhoto (Teka77)

En plena tercera onada i si no eren prou preocupants les ja conegudes, s'han detectat dues noves variants de coronavirus als Estats Units, diferents de les de Regne Unit, Sud-àfrica i el Brasil, i encara més contagioses. La situació posa en seriós risc els sistemes per lluitar contra el coronavirus.

Els investigadors americans han arribat a la conclusió que les seqüències analitzades en aquest país els últims dies corresponen a noves mutacions del SARS-CoV-2. Són diferents de les que havien aparegut fins avui, i amb un potencial de transmissió més elevat.

La primera de les variants aparegudes als Estats Units presenta una mutació similar a la que va sorgir al Regne Unit. L'altra, però, és una que no s'havia vist fins a la data i que s'ha convertit en dominant a Columbus, capital d'Ohio, en tan sols unes setmanes. Aquesta és la que més preocupa ara mateix a les autoritats.

Un dels responsables de la investigació que ha donat a conèixer aquestes noves variants és Dan Jones, professor de patologia de la Universitat d'Ohio State. «La variant de Columbus té la base genètica de casos similars que hem estudiat, però presenta tres mutacions que significarien una evolució molt important», explica.

L'expert afegeix que aquesta nova variant augmenta la capacitat de transmissió de virus en comparació amb les seves predecessores. Per això, adverteix que les mesures preses fins ara per restringir els desplaçaments i tallar els contactes socials no seran suficients per prevenir la seva extensió. 

Les dues noves variants s'han originat dins dels Estats Units i no han estat importades des d'altres països des del mes de març, quan van començar a seqüenciar el virus. A partir de llavors i fins ara s'ha fet un gran esforç per detectar noves mutacions, cosa que s'ha accelerat en les últimes setmanes davant l'aparició de noves variants.

Noves variants en poc temps

La primera a alarma va saltar a finals de novembre. Va ser llavors quan les autoritats britàniques van anunciar l'aparició d'una nova mutació de coronavirus, amb un major potencial contagiós. Tot i l'escepticisme inicial, es va demostrar que realment aquesta nova variant és al voltant d'un 70% més infecciosa, i se sospita que està darrere de la tercera onada que manté a país sumit en el caos i, probablement, en l'increment de casos que viuen altres territoris com Catalunya. 

Gairebé a la vegada va aparèixer una nova mutació a Sud-àfrica, menys estesa però també amb una major capacitat de contagi que les variants anteriors. I fa pocs dies, les autoritats japoneses van informar de la detecció d'una nova variant en quatre viatgers procedents del Brasil. Aquest últim cas segueix en estudi per valorar el seu abast.

Preocupació per com afectarà les vacunes

També segueix en curs la investigació sobre les aparegudes als Estats Units, però les primeres hipòtesis apunten que el coronavirus es troba en plena fase de mutació i això preocupa la comunitat científica. Els experts creuen que el SARS-CoV-2 pot estar canviant la seva composició genètica, cosa que podria complicar per exemple l'eficàcia de les vacunes a mitjà i llarg termini. La investigació està sent revisada i encara és aviat per determinar el grau d'infecciositat d'aquestes

El seu efecte en les vacunes preocupa especialment. Els autors de la investigació avancen que encara és molt aviat per saber si les vacunes que ja s'estan administrant, la de Pfizer i Moderna, seran efectives contra aquestes variants, però afegeixen que als Estats Units s'estan subministrant dosis a la població de risc des del mes de desembre.

Reunió d'urgència a l'OMS

L'aparició de les noves variant va ser vaticinada a principis de gener pel grup de treball de la Casa Blanca, que sospitava de l'existència d'una variant americana pel ràpid augment dels casos. Als Estats Units hi ha entre 200.000 i 300.000 nous casos cada dia, i més de 4.000 morts diàries.

Davant l'aparició de les noves mutacions en pocs dies, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) es reunirà avui d'urgència. Les autoritats sanitàries es mostren molt preocupades pel que està passant aquests dies amb el coronavirus i també pel ràpid augment de contagis i morts a tot el món. Per això han avançat dues setmanes la reunió de comitè d'experts, ja que veuen necessari tenir un «debat urgent» per abordar la situació.