Una de les grans preocupacions que existia després de les festes de Nadal era com podia afectar a la tornada a l'escola. I la realitat és que un cop han passat els primers dies es pot observar es que la presència de la covid-19 en els centres està creixent.
Segons les darreres dades del Departament d'Educació, els grups escolars confinats per covid-19 són 364, 243 més que aquest dimecres. Aquests representen el 0,51% del total. A més, actualment, hi ha 10.570 persones confinades, 5.976 més que en el darrer balanç: 9.888 alumnes, 661 docents i personal d'administració i serveis i 21 de personal extern.
En els darrers deu dies s'han confirmat 2.458 positius: 2.068 alumnes, 375 docents i personal d'administració i 15 de personal extern. Els positius acumulats són 37.561, 742 més que en el balanç anterior. Pel que fa als centres tancats, n'hi ha un, l'Escola Coll de Gossem – ZER Tres Branques a Castellfolit del Boix (Bages).
Bargalló defensava la necessitat de la tornada a l'escola
Just coincidint amb el primer dia de classes després de les vacances nadalenques, el passat dilluns 11 de gener, el conseller d'Educació, Josep Bargalló defensava la necessitat de les classes presencials i per tant la tornada a l'escola. «És el servei públic essencial més important després del sanitari», explicava en una entrevista a Ràdio4 i La2.
Insistia en el fet que només en una situació de confinament total s'hauria de plantejar «què fer amb l'escola» i que aquesta opció ara mateix no és a sobre de la taula. Deixava clar que seria l'última decisió a prendre: «És el darrer que tancarem». A més, afegia que en cas que s'arribés a una situació com la viscuda a la primavera, amb un tancament total de les aules, es podria fer «amb més garanties que al març».
Sobre aquesta qüestió, un grup de professionals catalans de diferents disciplines socials, de pedagogia a psicologia, signaven fa uns dies un manifest a favor de l'educació presencial a les escoles. Criticaven a aquells que demanen el tancament «en absència d'una evidència contundent» i «ignorant els costos socials».
El seu principal argument a favor de mantenir les escoles obertes és el fet que científicament s'ha desmentit «el suposadament elevat paper transmissor dels menors de la malaltia». A més, han recordat que l'ensenyament en línia ha provocat una reducció del seu ritme d’aprenentatge principalment entre l'alumnat més desfavorit.