Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Margarita del Val en una imatge d'arxiu en un laboratori

L'avís de Margarita del Val sobre la vacunació de la Covid-19: «S'haurà d'esperar»

La viròloga espanyola fa una crida a vacunar-se a les persones que hagin superat la malaltia

Margarita del Val en una imatge d'arxiu en un laboratori
La viròloga assegura que estem en la quarta onada| CatalunyaDiari

Margarita del Val, viròloga del CSIC, té molt clar que el pla de vacunació és el «principi de la fi» per derrotar el coronavirus. Les vacunes de Pfizer i Moderna «són eficaces i, per tant, en uns mesos la pandèmia anirà remetent», assegura del Val en una entrevista per al diari digital 'El Español'.

Del Val confessa que totes dues vacunes «són molt semblants, segures i eficaces, el que ens permet dir que a molts mesos vista la pandèmia anirà remetent. Primer es vacunarà als sanitaris de primera línia i a totes les persones de les residències de gent gran. Però en aquestes residències només hi ha el 3% de tota la població espanyola major de 65 anys. Si vacunem el 3% d'aquí a Setmana Santa, tindrem pandèmia per mesos. Ara bé, Moderna i Pfizer podrien accelerar la producció, si no aquest serà un procés molt lent», sentencia l'experta.

«No s'han definit efectes a llarg termini»

La viròloga espanyola afirma que «les dues vacunes tenen un perfil de seguretat altíssim perquè, com es necessitaven urgentment, s'ha treballat amb moltes persones en els assajos, que s'han realitzat amb més voluntaris que en altres vacunes», apunta.

«Les reaccions adverses es donen entre sis setmanes i dos mesos després de rebre la dosi. No s'han definit efectes a llarg termini. En resum, aquestes són segures i no tenen cap efecte greu, almenys d'acord amb els resultats en els més de 20.000 i 15.000 voluntaris vacunats per Pfizer i Moderna, respectivament», prossegueix.

Margarita del Val assegura que «caldrà esperar mesos per constatar si la població no vacunada s'està beneficiant de la vacunació de les persones de risc, llavors confirmarem que no són contagioses. Per a això cal tenir a tota la població de risc vacunada i comprovar que en circumstàncies de poc control no augmenten els casos», afirma.

Sobre la immunitat col·lectiva

Sobre la immunitat col·lectiva, Del Val explica que «això passa quan hi ha un grup de persones vacunades amb una vacuna molt bona, que protegeix de la infecció i per tant baixa la transmissió del virus, de manera que indirectament protegeix també a les persones no vacunades. Aquesta és la gran incògnita. Encara no sabem si aquestes vacunes són capaces de proporcionar immunitat col·lectiva, no totes ho són».

Un tema recurrent en els últims mesos és la rapidesa amb la qual s'ha elaborat la vacuna contra la Covid-19. Margarita del Val considera que la vacuna s'ha aconseguit en temps rècord «perquè s'havia investigat prèviament. Amb un virus com la SARS-1, l'epidèmia es va contenir amb mesures de quarantena dràstiques a la Xina el 2003, es va seguir treballant, és a dir, es va continuar investigant sobre com fer vacunes per a alguna cosa que no existia», exposa.

«Gràcies a això, quan va començar la pandèmia ja sabíem que es tractava del coronavirus i coneixíem la seva seqüència. I sabíem també que calia fer servir la proteïna S en la vacuna».

«Estem en la quarta onada», confessa Margarita del Val

Per a l'experta del CSIC, actualment a Espanya «estem en la quarta onada, perquè des del punt de vista matemàtic hi ha hagut quatre onades diferents: primer vam patir l'onada de la primavera, després la de l'estiu i, abans que disminuís, va començar la tardor i amb el fred va tornar a pujar», explica.

«La baixada que hi va haver va ser en realitat la coincidència de dues onades, la de l'estiu amb la de la tardor. Ara hi ha hagut un altre descens, però no hem baixat tant la incidència i ja està començant una altra onada. Per a mi és la quarta, sense cap dubte. Estem augmentant l'onada d'hivern, provocada per les compres de Nadal i les reunions socials», conclou la científica espanyola.