Ja ha arribat. Primer contagi de la soca sud-africana del coronavirus a Espanya. El Servei Gallec de Salut ha informat que un pacient de l'àrea sanitària de Vigo s'ha infectat d'aquesta variant de la Covid-19. Es tracta d'un home que ja es va donar d'alta i que no va necessitar ingrés hospitalari. Segons 'Niusdiario', fonts de sanitat assenyalen que l'individu té 30 anys, treballa al sector de la indústria naval i que per motius laborals havia viatjat a Sud-àfrica. A la tornada, l'home va començar a patir símptomes compatibles amb el virus.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Tal com indica el citat mitjà, els serveis de Medicina Preventiva i Microbiologia de l'Hospital Álvaro Cunqueiro de Vigo van començar el protocol per procedir a la seqüenciació del virus. D'aquesta manera, el passat 5 de gener es va confirmar la presència d'aquesta variant a Espanya. «Serà necessari fer una vigilància especial als ports i en l'arribada de viatgers a través de les nostres fronteres», ha assenyalat el cap del servei de Microbiologia del centre sanitari, Benito Requeiro.
Salut preveu que la soca britànica sigui predominant «en 5 o 6 setmanes» a Catalunya
La soca britànica de la Covid podria ser la predominant «en entre cinc i sis setmanes», segons va indicar el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aquest passat dimecres. Això implicaria que a mitjans de març, aquesta variant suposaria «més del 50%» dels contagis. El cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Tomás Pumarola, va explicar que del que ha passat al Regne Unit es pot concloure que a partir d'una representació d'entre el 10 i el 20% dels contagis, la pujada és «exponencial».
Tot i això, va descartar que s'hagin de prendre mesures abans d'arribar a aquesta situació i aposta per fer un seguiment diari. En aquest sentit, s'incrementarà la seqüenciació per passar de 10 mostres setmanals seqüenciades a entre 200 i 400. Argimon també va assenyalar que a Catalunya es manté la tendència a la baixa dels nous contagis però es va preguntar fins quan es podrà continuar baixant amb un entorn «en ebullició» i l'efecte de la soca britànica. A més, va indicar que la corba de baixada és «més lenta» que en la segona onada.
De la seva banda, Pumarola va informar que hi ha actualment tres variants que preocupen: la britànica, la sud-africana i la brasilera. De la primera n'hi ha 300 casos descrits a l'Estat, de la segona un i de la tercera encara no hi ha dades. Tot i això, i coincidint amb Argimon, va augurar que la previsió és que els casos de variant britànica continuïn creixent a Catalunya i es converteixi en la predominant en les properes setmanes. Segons les dades de que es disposa a la Vall d'Hebron, la nova variant representa el 8% del total de casos.
Davant d'això, l'estratègia implica incrementar la seqüenciació i es farà a través d'un cribratge inicial en hospitals representatius del territori i una segona fase de seqüenciació entre l'Hospital Vall d'Hebron, Bellvitge, el Germans Trias i Pujol i el Clínic. Pel que fa a la primera fase, la del cribratge, es farà amb una PCR diferencial que permet detectar tres dianes del virus i que gairebé en tots els casos quan dóna negatiu en el gen de l'espícula i positiu en els altres dos gens, és variant britànica. A més, en els casos que el gen de l'espícula donés positiu es faria una seqüenciació parcial per saber si pot ser qualsevol de les altres variants.