Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una sanitària sosté una dosi de la vacuna de Pfizer abans d'administrar-la a un pacient

Detecten un nou efecte secundari en una de les vacunes que s'administren a Espanya

El nou efecte secundari se suma a la llista dels ja coneguts, entre els quals destaquen, sobretot, el dolor a la zona on es punxa la vacuna i el maldecap

La vacuna de Pfizer s'ha convertit en la gran esperança d'Europa i Espanya per a arribar a l'objectiu de vacunar a la majoria de la població a l'estiu. Aquesta s'ha mostrat més segura que unes altres, però també té efectes secundaris als quals ara cal sumar-ne un nou: la inflor facial.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]



L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha registrat un nou efecte secundari de la vacuna de Pfizer. Es tracta de la inflor facial relacionada amb la inoculació d'aquesta vacuna. Així s'ha comprovat en les anàlisis periòdiques que es fan dins del protocol de farmacovigilància, sobre la base dels casos de persones vacunades.

Arran d'aquests assajos, l'agència europea ha demanat que s'afegeixi aquest nou símptoma a la llista d'efectes secundaris de la vacuna de Pfizer i BioNTech. La inflor de la cara s'afegirà així a la febre, els maldecaps, els marejos, el dolor muscular i el dolor al braç durant les hores posteriors a la punxada. Aquests efectes secundaris solen ser més intensos amb l'administració de la segona dosi.

Segons l'EMA, la inflor facial ha aparegut amb probabilitat raonable en pacients que han rebut la vacuna de Pfizer i BioNTech. Això significa que existeix una relació de causa-efecte entre l'administració de la vacuna i l'aparició d'aquesta reacció. Els casos han estat identificats en persones amb antecedents d'injeccions amb farciments dèrmics, unes substàncies blanques que s'injecten sota la pell.

La vacuna de Pfizer va ser la primera que va aprovar l'Agència Europea del Medicament, i a Espanya s'administra des del 27 de desembre de 2020. Després s'han afegit unes altres: Moderna, AstraZeneca i Janssen. En alguns casos, com en la d'AstraZeneca, han aparegut reaccions adverses greus, a vegades amb resultat de mort. Això ha portat a la suspensió de la vacunació amb aquestes dosis en més d'una ocasió.

En canvi, en el cas de Pfizer gairebé han aparegut reaccions adverses greus. Per això s'ha convertit en una de les vacunes preferents de la Unió Europea i d'Espanya. Sense anar més lluny, aquest mes de maig Espanya rep 1,4 milions de dosis de Pfizer cada setmana, i gràcies a això pot augmentar el ritme de vacunació. 

No usar paracetamol de manera preventiva

Segons la guia tècnica de la vacuna de Pfizer i BioNTech, l'efecte secundari més comú és el dolor intens en el lloc de la injecció: s'ha produït en més del 80% dels casos. Després ve la fatiga (60%), el mal de cap (50%), dolor muscular i calfreds (30%), dolor articular (20%), febre i inflamació. 

El ministeri de Sanitat recomana prendre paracetamol abans de rebre la vacuna d'AstraZeneca, però no en el cas de Pfizer. En el cas de Pfizer, recomana l'ús d'analgèsics com a paracetamol per a tractar els efectes secundaris de la vacuna, però no abans: «Com que no es disposa de moment de dades sobre l'impacte d'aquesta medicació en la resposta immune, no es recomana l'ús preventiu abans de la vacunació».

Contraindicacions del fàrmac

La vacuna de Pfizer està contraindicada per a les persones amb al·lèrgies greus o amb reaccions al·lèrgiques a algun dels components de la vacuna. Com a precaució, les persones amb antecedents d'al·lèrgia greu a altres vacunes o teràpies intravenoses han de ser sotmeses a un estudi mèdic per a recomanar o descartar la vacunació.

Segons la guia tècnica de Pfizer, les persones amb al·lèrgia a medicaments administrats per via oral, o amb al·lèrgia als animals, aliments, insectes, làtex i semblances poden rebre la vacuna sense problema. En tot cas, i com la resta de vacunes, davant l'aparició de qualsevol reacció adversa es recomana acudir al centre mèdic.