Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues infermeres de l'Hospital Joan XXIII uniformades amb l'equip de protecció per atendre casos de coronavirus

Detecten pacients recuperats de coronavirus que desenvolupen una altra malaltia

Les complicacions inflamatòries o cardíaques ocasionades pel virus podrien arribar a provocar diabetis

Dues infermeres de l'Hospital Joan XXIII uniformades amb l'equip de protecció per atendre casos de coronavirus
Detecten pacients que pateixen diabetis un cop superat el coronavirus | Àngel Ullate


Durant el transcurs de la pandèmia, s'han anat revelant les mesures de prevenció i el tractament que cal seguir per combatre el virus, i en el pitjor dels casos, les conseqüències. De fet, un article de la revista científica 'Diabetes, Obesity and Metabolism' fa referència a la perillositat existent si es pateixen símptomes severs. Segons l'estudi, les simptomatologies inflamatòries causades pel patogen podrien derivar en diabetis.

L'article assegura que diverses persones positives en Covid-19, han desenvolupat diabetis de grau 1 i 2. Seguint la mostra de l'estudi, el 14,4% d'un total de 3,711 persones ha desenvolupat diabetis un cop superat el virus.

Els especialistes de la Universitat McMaster, al Canadà, apunten que la diabetis podria ser causada pels problemes inflamatoris de l'organisme i les alteracions d'insulina que pateixen les personades contagiades de Covid-19. En alguns casos, també es recull el percentatge d'error d'aquells que podrien tenir diabetis, però no s'ha sabut fins que no han estat hospitalitzats per coronavirus.

Els efectes secundaris de la Covid-19

El Dr. Jose Aleman, professor d'endocrinologia del centre mèdic NYU Langone, afirma que les complicacions ocasionades pel patogen podrien derivar en diabetis tipus 2. «Les situacions d'estrès a les quals se sotmet el sistema immunitari, eleven el sucre en sang per ajudar al cos en qualsevol mena d'amenaça que hagi de fer front, com una malaltia o una lesió», explica el sanitari.

«Per a la gent que és considerada de risc, pot ser la gota que fa vessar el got per acabar amb aquestes persones», comenta l'especialista. Aquesta classe de condicions inclouen l'obesitat, la resistència a la insulina o un nivell de pressió arterial molt alt. Aquests factors explicarien com el virus està vinculat a la diabetis tipus 2, que és quan l'organisme no respon a la insulina i ha de mantenir un control de sucre en sang», afegeix.

Ara bé, en l'estudi gairebé no s'explica com es vincula a la diabetis tipus 1. Ja que aquest diagnòstic es presenta quan la persona no produeix suficient insulina genèticament perquè el pàncrees no conté la suficient quantitat de cèl·lules beta.

La teoria més precisa que es presenta des de l'equip d'investigació és que la Covid-19 pot fer que el sistema immune entri en crisi i destrueixi la resta de cèl·lules del cos. Els experts han descobert que el coronavirus pot alterar el funcionament de les cèl·lules beta, el que ocasionaria diabetis tipus 1.

Una diabetis permanent?

L'estudi no ha trobat la resposta d'aquesta pregunta. Tota branca d'investigació sanitària té una temporalitat no superior a un any, període en el qual s'ha desenvolupat la pandèmia, i es considera que encara és aviat per realitzar un pronòstic a llarg termini amb els pacients. No obstant això, es pot assegurar que alguns pacients de Covid tindran problemes amb la diabetis.

«Crec que serà una de les complicacions a llarg termini», manifesta Jose Aleman. De moment, el metge recomana que la gent amb risc de diabetis comenci a ser conscient i a prevenir l'obesitat o els alts nivells de sucre en sang. «És difícil tractar a algú quan ja està malalt, i això hauria de servir com a motivació per començar a cuidar-se», sentencia el metge.