Una professional sanitària neteja els vidres d'una UCI amb pacients amb covid-19 a l'Hospital del Mar, el 15 d'abril del 2020

Alerta coronavirus: Detecten la primera mascota infectada per la malaltia a Catalunya

L’animal vivia amb una família on diverses persones s’havien posat malaltes i va acabar morint

Un gat s’ha convertit en la primera mascota de Catalunya que s’ha infectat de coronavirus. L’animal vivia amb una família en la qual diversos membres patien la malaltia i va començar a mostrar problemes respiratoris, insuficiència cardíaca, febre i poques plaquetes, segons informa ‘El País’. El gat va acabar sent sacrificat al veterinari i el Centre d’Investigació en Salut Animal (Cresa) de Barcelona va rebre el seu cadàver fa una setmana.

Va ser llavors quan els investigadors van començar a analitzar el cos de l’animal i van trobar dos òrgans infectats pel coronavirus: la cavitat nasal i un gangli limfàtic molt proper a l’intestí. No obstant, les anàlisis difosos per Cresa conclouen que la presència del virus era força baixa en el cos del gat, i que el seu empitjorament hauria estat causat per la cardiomiopatia hipertròfica que patia, una malaltia congènita del cor.

Les conseqüències de la mort de ‘Negrito’

El nom de l’animal era ‘Negrito, però els investigadors no han volgut donar més dades sobre els propietaris de l’animal per tal de protegir la seva privacitat. Segons els experts del Cresa, aquesta mort demostraria que els animals de companyia, en aquest cas els gats, poden ser «víctimes col·laterals» de la pandèmia del coronavirus en algunes ocasions, però asseguren que hi ha «molt poca» probabilitat de contagi d’aquests animals als humans.

Els investigadors intentaran ara seqüenciar el genoma del virus a veure si té anticossos, cosa que seria una bona notícia en l’avenç de l’estudi de la malaltia per intentar trobar una vacuna en un futur, tasca en què treballen diversos equips de científics arreu del món en una cursa contrarellotge.

Es calcula que aquest seria el sisè gat contagiat per coronavirus, tenint en compte que pocs animals a tot el món han donat positiu en el virus. En concret, hi ha hagut diversos gossos, una tigressa del zoo de Brooklyn a Nova York i sis gats, tenint en compte el confirmat pel Cresa. La pandèmia ja afecta a més de 3,7 milions de persones a tot el planeta amb prop de 260.000 víctimes mortals.