Mà d'un nen a l'hospital amb una via intravenosa

Detecten els primers casos a Espanya d'una malaltia que ja ha posat Europa en alerta

El Regne Unit ja havia avisat d'un augment de casos d'hepatitis amb origen desconegut

Nens de Madrid, Aragó i Castella-la Manxa han estat detectats com els primers pacients a Espanya a desenvolupar una hepatitis d'origen desconegut. Els tres menors estan ingressats a l'hospital de La Paz, a Madrid.

Es tracta d'una cosa que ja preocupa tot el territori, i, de fet, no només aquí. I és que aquest augment de casos d'hepatitis d'origen desconegut en infants s'està produint a tot Europa. Alguns països ja havien informat d'una pujada de casos d'aquesta malaltia.

És per això que s'havien encès les alarmes a tot el continent. Gràcies a això, els experts sanitaris estan més atents que mai als possibles casos d'hepatitis que els poden arribar.

Així doncs, fins ara, a Espanya no s'havia detectat cap cas d'aquesta hepatitis, de la qual no se'n troba l'origen. Tot i això, aquests últims dies se n'han detectat els tres primers.

Dos sanitaris a un hospital
El personal sanitari ja està en alerta davant l'augment de casos | Europa Press

 

Són tres nens d'entre 2 i 7 anys

Tal com ha informat la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid, aquests tres casos s'estan investigant. Els nens afectats tenen entre 2 i 7 anys.

No s'han donat gaires detalls sobre els menors. Sí que s'ha esmentat que un, no se sap de quina edat, ha necessitat un trasplantament de fetge. A més, també s'ha pogut detallar que els tres infants evolucionaven positivament.

No hem d'oblidar que l'hepatitis és una malaltia inflamatòria que afecta el fetge i que es deu a la infecció pel virus de l'hepatitis, que es pot agafar en ingerir aigua o aliments contaminats per femta d'una persona infectada.

Cal tenir en compte que només les persones que no estiguin vacunades podrien desenvolupar la malaltia. I és que la vacuna contra l'hepatitis és una de les pautades a la infància.

Llits en un hospital
La majoria d'infants que han desenvolupat aquesta malaltia han acabat a l'hospital | Catalunya Diari

Aquests casos concrets que ara estan sent investigats a Europa són d'hepatitis aguda i s'han produït en nens, segons s'ha informat en un comunicat emès pel Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties. Ha estat després que aquestes últimes setmanes els casos hagin augmentat considerablement al Regne Unit.

De moment, com hem dit, es desconeix l'origen d'aquestes infeccions. És per això que s'insta a anar amb molta cura i augmentar la conscienciació.

És important tenir en compte els nens de fins a 16 anys amb símptomes similars als d'una gastroenteritis, com ara vòmits. També cal estar atents a possibles icterícies, una coloració groguenca a la pell, membranes mucoses o als ulls.

Europa es posa en alerta

Espanya se suma així als països que ja han detectat algun cas d'aquesta hepatitis d'origen desconegut. Les autoritats ja han instat a «augmentar la conscienciació entre els metges que atenen els nens, per a determinar si hi ha casos similars a altres països».

De fet, aquests dies, al Regne Unit s'estan investigant diversos casos entre nens de menys de 16 anys. Per exemple, a Anglaterra hi ha seixanta casos en investigació, la majoria de nens d'entre 2 i 5 anys.

A Escòcia, per altra banda, s'hi han detectat un total de deu casos. També es tracta de nens de poca edat que estan hospitalitzats.

Amb totes les dades que es tenen, s'està fent tot el possible per a descobrir l'origen dels casos. Fins ara, a aquests infants no se'ls ha detectat cap virus de l'hepatitis A, B, C, D o E, que són els que poden causar la malaltia. És per això que Europa està alerta amb aquest nou problema sanitari.