Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
asdasd

Dos catalans que venien de Sud-àfrica, atrapats als Països Baixos per un canvi de llei

Un dels dos va donar positiu al primer test i se sospita que podria tenir la variant d'òmicron. Després de tres dies de confinament les autoritats van autoritzar-los a marxar, però un canvi de llei no avisat va fer que els acabessin detenint

La nova variant de la Covid-19, l'Òmicron, està tornant a tensar la situació a Europa. La setmana passada es va anunciar que aquesta mutació del coronavirus s'havia descobert a Sud-àfrica i que era fins a 500 cops més contagiosa. Això va fer reaccionar ràpidament gran quantitat de països a tot el món i, especialment, a Europa on la situació just abans de les festes de Nadal ja és molt complicada. Ningú volia que l'Òmicron entrés a casa seva, tot i que ja s'ha detectat en un gran nombre de països.

Entre les restriccions que alguns han engegat hi ha la cancel·lació de vols procedents de Sud-àfrica i també el confinament i test obligatori quan s'arriba d'aquell país. És el que els va passar a una parella de catalans, que viatjaven des de Ciutat del Cap per tornar a casa seva, a Catalunya, segons ha avançat TV3. Abans havien de fer escala a Amsterdam i allí és on es va complicar la seva situació.

La jove parella de catalans va aterrar a l'aeroport de Shiphol procedent de Ciutat del Cap. L'Andrés i la Carolina tornaven de vacances, son una investigadora biomèdica de la UB i un gestor financer. Tots els passatgers del vol, sota la sospita d'estar infectats per la variant Òmicron, es van haver de sotmetre a una prova PCR abans de continuar el seu viatge o poder fer vida normal.

La jove catalana va donar positiu al primer test

Segons relaten els dos joves catalans a la televisió catalana, «vam estar més de 12 hores a peu de pista, sense calefacció, esperant que ens fessin una PCR. Van tenir 5 persones per fer 600 PCR».

El cribratge va donar com a resultat 13 positius, entre els quals hi havia la Carolina, la jove catalana. Tots dos van ser confinats en un hotel amb una seixantena de persones, entre positius i contactes estrets, com el cas de l'Andrés, tot i que ell no s'havia de confinar ja que havia donat negatiu.

El jove explica que va demanar una segona PCR de confirmació però se'ls va negar. De fet, segons ha explicat l'Andrés a aquest mitjà, no ha estat fins a aquest dilluns que se li ha repetit la prova a la Carolina, i assegura que el fet d'haver negat la segona PCR és «il·legal».

Va ser llavors quan el noi, en veure que no se'ls feia cas, va comprar testos ràpids i, segons explica, la Carolina va donar dos cops negatiu. Volen posar de manifest la mala atenció que han rebut, assegurant que fins i tot un dia no els van donar ni menjar. També expliquen que en les primeres 35 hores «ningú ens va venir a veure, ni a prendre la temperatura».

Les autoritats van donar permís perquè marxessin

En aquest punt van marxar de l'hotel i van tornar a l'aeroport després de rebre el vist-i-plau de les autoritats. L'Andrés assegura que tant la policia com l'encarregat de la sanitat holandesa els van dir que marxessin, i fins i tot la companyia KLM els va donar un vol per la tarda.

Un cop van passar tots els controls i ja eren a l'avió a punt per tornar cap a Barcelona, de sobte va parar els motors. Per megafonia van cridar els seus noms i quan eren fora els van detenir, segons diuen, «de molt males maneres». Segons expliquen els dos joves, tenien el permís per marxar del país ja que havien complert amb tot el que establia la llei: 5 dies de confinament si s'és positiu, 3 en el cas que ja haguessin passat la malaltia en els anteriors sis mesos, i tots dos l'havien passat feia just tres mesos.

La detenció, però, es va produir igualment perquè aquell mateix dia va canviar la llei, però ningú els va avisar i fins i tot els van donar permís per marxar. El cònsol espanyol va haver d'intervenir en aquesta situació perquè els retiressin els càrrecs i sortissin de la presó, però ara mateix estan en un centre hospitalari de Haren.