El Consell de la Cultura de Reus comença a prendre forma. Aquest dissabte es va celebrar una jornada prèvia a la seva constitució que va servir per escollir una vintena de persones que el conformaran. El següent pas és la constitució formal de l'ens, pendent que acabin els tràmits per formalitzar-ne el reglament.
Dissabte, a les instal·lacions de firaReus, s'hi va reunir una vuitantena de persones —se n'havien convocat més— implicades en la cultura de la ciutat. Bona part són membres d'entitats de diferents àmbits, tot i que, segons es va deixar clar, se les havia convocat a títol personal. Daniel Recasens, regidor de Cultura, subratlla que aquestes persones convocades «no representen cadascú un segment o un organisme».
Per contra, «tots plegats, un individualment i tots junts, acabem representant l'àmbit cultural», exposa. «No va tant d'entitats i persones concretes sinó de la possibilitat de representar», insisteix. A l'hora de fer la convocatòria sí que es va buscar que hi hagués persones representatives de cadascun dels àmbits culturals.
Tot i això, «no volem treballar àmbits, no volem un representant de les entitats escèniques, un representant de les entitats...». «Volem persones compromeses amb la cultura i, per tant, moltes de les persones que hi ha tenen diferents barrets», explicava el regidor abans de començar la jornada. Ho resumia dient que «són vint persones que representen la ciutadania des de l'àmbit cultural».
S'escullen els integrants del Consell de la Cultura
La jornada d'aquest dissabte va començar amb la presentació per part del govern local. Recasens va plantejar la filosofia que persegueix aquest Consell de la Cultura. Pel que fa a la seva aplicació pràctica va assegurar que «serà més que una reunió a principi de curs per explicar què passarà i una al final per explicar què ha passat».
Tot seguit es van dividir les prop de 80 persones en vuit grups diferents. La divisió no es va fer aglutinant els implicats d'un mateix àmbit en cada grup. Tot i això, sí que hi havia diverses persones de dues o tres àrees diferents en cadascun.
Distribuïts en sales diferents, els grups van dur a terme una sèrie de dinàmiques de coneixença i reflexió sobre la cultura a la ciutat. Finalment es van acabar escollint dos o tres membres de cada grup per formar part del Consell de la Cultura. Feta l'elecció es va tornar a reunir tothom al primer pis de l'edifici Tecnoparc per cloure la jornada.
Una vegada més, Recasens va exposar que aquells que no hagin passat a formar part de l'ens podran seguir-hi implicats i estar-ne informats com a assemblea plenària. Després d'haver escollit els membres, el següent pas és la constitució formal del Consell de la Cultura. «Estem treballant en l'esborrany del reglament de manera interna i el socialitzarem i compartirem amb la resta de grups municipals», explica.
Tot plegat l'ha de portar a funcionar la primera meitat de l'any vinent en funció dels terminis dels tràmits administratius. Aquesta eina és un dels compromisos de Recasens per aquest mandat. Explica que el projecte va començar mesos enrere a partir de l'equip del departament.
Una vegada es van establir les bases de què havia de ser aquest Consell es va fer la convocatòria d'aquest dissabte. «Una convocatòria molt genèrica que intenta ser intergeneracional, paritària i de tots els àmbits», apunta. La sessió de dissabte havia de servir per convertir el grup «plenari» convocat en el Consell de la Cultura.
També estarà integrat pels representants dels grups municipals i una part del registre ciutadà. Aquest nou òrgan «no és un consell de savis», deixa clar Recasens. Afirma que estarà implicat des de l'inici en tots els projectes culturals, «des de la base, fent acompanyament, propostes, informació i fiscalització».
El regidor ho emmarca en tota l'estratègia de participació ciutadana que del govern. Recorda que també s'han constituït consells en àmbits com l'habitatge o l'educació. «Creiem que tots els àmbits han de tenir aquest petit òrgan de participació», sentencia.